Logo Printen Logo RSS logo facebook

Actieplatform ‘Vrij Spel – Kinderen Kiezen Wel’ bekroont speelgoedwinkels

Actieplatform ‘Vrij Spel – Kinderen Kiezen Wel' bekroont speelgoedwinkels

De carnavalsperiode is volop aan de gang: een gekke boel waarin we lachen met stereotypen, bekende figuren en gebeurtenissen. Heel wat jonge meisjes trekken hun prinsessenjurk aan en jongens hijsen zich in ridderkostuums. Speelgoedwinkels houden deze genderstereotypen vaak mee in stand door de manier waarop ze hun aanbod tentoonstellen.

Mystery shoppers op pad

Het platform ‘Vrij Spel – kinderen kiezen wel’ wil daar iets aan veranderen en stuurde enkele mystery shoppers op pad om speelgoedwinkels te screenen. Zij bezochten 48 winkels in Antwerpen, Vlaams-Brabant, Oost- en West-Vlaanderen met drie vragen in het achterhoofd:

  1. Wordt het speelgoed gerangschikt volgens thema, activiteit of leeftijd of volgens geslacht?
  2. Zijn er meisjes- of jongenslabels zichtbaar in de winkel of op de website?
  3. Worden er in de winkel of op de website foto’s gebruikt die onrechtstreeks aangeven dat bepaald speelgoed voor jongens dan wel voor meisjes is?

    Schadelijke genderstereotypering

Opvallend was de opdeling in meisjes- en jongensspeelgoed die vaak terugkomt. Een mystery shopper: ‘Onvoorstelbaar hoe sommige speelgoedwinkels aan de ene kant volledig roze zijn en aan de andere kant volledig blauw. Net of er geen andere kleuren in de wereld van kinderen meer bestaan. Als je dan het speelgoed zelf bekijkt, staat het poets- en kookmateriaal bij de roze kant en de bouwspelletjes aan de blauwe kant’.

Deze stereotype indeling is helaas niet onschuldig. Het duwt meisjes en jongens namelijk al van kleins af aan in hokjes en beperkt hun vrijheid en hun ontwikkelingskansen. Stereotypering ligt mee aan de basis van de huidige ongelijkheden in studiekeuzes, loopbanen en zorgverdeling tussen vrouwen en mannen.

Van de 48 gescreende winkels behaalde 1/4e een label. Op 18 februari zetten leden van het actieplatform die winkels in Gent, Antwerpen en Brussel in de bloemetjes, met een label en een diploma.

‘Vrij spel, kinderen kiezen wel’, is een actieplatform van het Vrouwen Overleg Komitee, VIVA-SVV, Femma, Ella, Vrouwenraad, RoSa en çavaria. Het platform bepleit de keuzevrijheid van het kind en wil mensen doen nadenken over genderstereotypen.

Meer info vindt u op de Facebookpagina.

U kan hier ook de petitie van het platform ondertekenen.


Nieuwsberichten


Kalender

« Mei 2018 »
M D W D V Z Z
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3