Logo Printen Logo RSS logo facebook

Belgische delegatie op 59ste zitting CSW

Belgische delegatie op 59ste zitting CSW

Naar aanleiding van de 59ste zitting van de VN-Commissie voor de Status van de Vrouw (CSW) in New York gaf federaal staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs tekst en uitleg bij de aanwezigheid van de Belgische delegatie.

59ste zitting CSW

De bijeenkomst, dit jaar van 9 tot 20 maart, ging maandag van start in aanwezigheid van een Belgische delegatie. Dit jaar vieren we de 20ste verjaardag van de Verklaring en het Actieprogramma van Peking over de rechten van de vrouw. Bij de Belgische deelnemers zijn onder anderen staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA), Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V), Vlaams minister voor Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) en minister voor Vrouwenrechten van de Federatie Wallonië-Brussel Isabelle Simonis (PS). De NGO-wereld werd ondermeer vertegenwoordigd door Magda De Meyer en Viviane Teitelbaum, voorzitsters van resp. de Vrouwenraad en de CFFB / Europese Vrouwenlobby.

Tijdens de vergadering van de CSW worden de gerealiseerde vorderingen van de afgelopen twintig jaar overlopen en wordt er bekeken wat er nog moet gebeuren om de doelstellingen van de Verklaring van Peking te halen. Er is momenteel geen enkel land dat gendergelijkheid in alle domeinen van de samenleving geïmplementeerd heeft. Secretaris-generaal Ban Ki-moon roept de lidstaten dan ook op om concrete maatregelen te nemen om in 2030 een gelijkheid van vrouwen en mannen te bekomen.

België als gidsland

Elke Sleurs wil tijdens de CSW hameren op het belang van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten, om zo het toenemende conservatisme wereldwijd terug te dringen. Ze gaf aan dat er dringend actie ondernomen moet worden om echte gelijkheid tussen mannen en vrouwen te bewerkstelligen. Daarbij zei ze dat geen enkele traditie, religie, waarde, gewoonte of cultuur genderdiscriminatie, geweld tegen vrouwen en meisjes of inbreuken op hun rechten kan rechtvaardigen. Wereldwijd is er nog heel wat werk aan de winkel inzake volledige gelijkheid van mannen en vrouwen, zoals het recht op onderwijs en het recht op seksuele gezondheid.

België heeft de voorbije decennia heel wat vooruitgang geboekt op het vlak van vrouwenrechten en gendergelijkheid en daar kunnen andere landen wat van leren, vindt Elke Sleurs. Ze noemt België dan ook een ‘gidsland’ op vlak van vrouwenrechten. België heeft al veel gerealiseerd op het vlak van gendergelijkheid zoals de volledige of gedeeltelijke terugbetaling van contraceptie of de versterking van anti-discriminatiewetten. Sleurs herinnerde aan de positieve effecten van de introductie van vrouwen in de economische sfeer. Toch is de situatie in België nog niet perfect. De overheid is nog steeds volop bezig met gelijkheid tussen vrouwen en mannen, door middel van gendermainstreaming. Sleurs gaf nog mee dat het engagement aanwezig is maar dat er wetgeving, programma’s, plannen en middelen nodig zijn om ze te concretiseren.

Aandachtspunten

Toch zijn er ook bij ons nog aandachtspunten zoals de loonkloof en een gelijke participatie aan politiek en bedrijfsleven, stelt Sleurs. De cijfers liegen er niet om. Het gemiddelde bruto maandloon van vrouwen in de privésector ligt 20% lager dan dat van mannen. Ook onder meer de ongelijke vertegenwoordiging in de politiek en het bedrijfsleven en het hoge cijfer inzake geweld op vrouwen bewijst dat er nog heel wat werk aan de winkel is.

  • Een interview met Elke Sleurs, federaal Staatssecretaris voor Gelijke Kansen vindt u hier.
  • Magda Demeyer, voorzitster van de Vrouwenraad is mee naar New York en houdt een blog bij.
  • Een feedback van Bianca Debaets, Brussels Staatssecretaris voor Gelijke Kansen.

Nieuwsberichten


Kalender

« Mei 2018 »
M D W D V Z Z
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3