Logo Printen Logo RSS logo facebook

Discriminatie valkuil voor topvrouwen

Discriminatie valkuil voor topvrouwen

Uit universitair onderzoek blijkt dat hoogopgeleide vrouwen niet altijd alle promotiekansen die ze krijgen ook effectief grijpen. Zeker als het functies betreft met meer jobinhoud passen ze vaak. Vaak wordt aangenomen dat de oorzaak daarvan bij het gezin en/of de kinderen ligt, maar volgens het onderzoek zijn vrouwen vaak bang voor de risico’s en vrezen ze discriminatie.

Glazen plafond en sticky floor

De Universiteit Gent, Katholieke Universiteit Leuven en de IESEG School of Management wilden onderzoeken hoe het komt dat vooral mannen topfuncties bekleden en wat dus de oorzaak is van de sticky floor en het glazen plafond. Eerst besloten ze onderzoek te voeren aan werkgeverszijde. Die resultaten waren onthutsend. De onderzoekers verstuurden fictieve sollicitatiebrieven naar Vlaamse bedrijven en daarbij bleek dat die veel positiever stonden tegenover mannelijke kandidaten als het ging om jobs die een promotie inhielden. Een vrouw met dezelfde brief en hetzelfde diploma, had 33% minder kans om op gesprek te mogen komen voor zulke jobs. Recent onderzoek wees echter ook uit dat de oorzaak voor die mindere carrièreklim in sommige gevallen ook aan de vrouwen zelf ligt. Vrouwen laten potentiële promotiekansen soms aan zich voorbij gaan.

Experiment

De onderzoekers betrokken in hun experiment 631 hoogopgeleide vrouwen en mannen tussen 19 en 26 jaar. Ze moesten zich inleven in de volgende situatie: “je hebt 5 jaar een job en krijgt een promotiekans. Ga je daar op in of niet?”. Het experiment maakte een onderscheid tussen twee soorten promotie: promotie op het vlak van functieniveau (dit betekent een moeilijkere en complexere job) en promotie op het vlak van jobautoriteit (dit betekent een job met meer verantwoordelijkheid en een team aansturen).

Volgens Stijn Baert (UGent) waren er nauwelijks verschillen tussen mannen en vrouwen als het ging om promotiekansen rond jobautoriteit. Vrouwen bleken voor dat soort van job niet bang, omwille van de sociale component. Teamleiderschap impliceert samenwerken en begaan zijn met anderen, wat veel vrouwen wel ligt, stelt Baert. Heel anders waren de antwoorden van de doelgroep als het ging om promotiekansen op het vlak van functieniveau. Waarbij de ondervraagde mannen op die kans massaal ’ja’ zeiden, lieten de meeste vrouwen die kansen veel vaker aan zich voorbijgaan.

Voor dat laatste vonden de onderzoekers twee redenen. Enerzijds is er de afkeer om risico’s te nemen, maar nog belangrijker is de vrees om gediscrimineerd te worden. Vrouwen zijn volgens het onderzoek dus bang dat ze, gewoon door hun vrouw-zijn, in hun topjob anders bekeken zullen worden, en dat ze niet ernstig genomen worden. Dat boezemt hen angst in zodat ze op voorhand al bedanken voor de promotiekans.

Oplossingen?

Een mogelijke oplossing volgens Stijn Baert is om vrouwelijke rolmodellen in de verf te zetten: vrouwen die ondanks drempels toch hogere functies hebben aangenomen en zo het ‘goede voorbeeld’ kunnen geven. Daarnaast moet discriminatie actiever worden opgespoord.

Het volledige onderzoek kan u hier lezen.


Nieuwsberichten


Kalender

« December 2018 »
M D W D V Z Z
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6