Logo Printen Logo RSS logo facebook

Pariteit op alle politieke en economische besluitvormingsniveaus: waar staan we in Europa?

Pariteit op alle politieke en economische besluitvormingsniveaus: waar staan we in Europa?

"M/V-pariteit in de besluitvorming" was op dinsdag 24 februari 2015 het thema van de maandelijkse vergadering die wordt georganiseerd door de Vrouwenlobby.

De avond werd mede verzorgd door de Permante Vertegenwoordiging bij de Europese Unie van Italië en had de vorm van een interactieve conferentie. Onder de panelleden, Monika Ladmanova, lid van het kabinet van EU-Commissaris Vĕra Jourová, die belast is met gelijke kansen, Alessia Mosca, lid van het Europees Parlement en één van de auteurs van de Italiaanse quotawet en Joanna Maycock, Secretaris-generaal van de EWL.

Men presenteerde er het tweede rapport over de vooruitgang van vrouwen in Raden van Bestuur in Europese ondernemingen, «Women on boards in Europe: cracks in the glass cieling or just a trick of the light?».

Dit rapport opent met een analyse van de Europese richtlijn waarvan het voorstel werd aangenomen in februari 2012. Deze Richtlijn, die momenteel nog wordt besproken in de Raad, stelt een quotum van 40% genderpariteit voor in alle niet-uitvoerende raden van bestuur van grote beursgenoteerde Europese bedrijven. De nieuwe wetgeving moet er dus voor zorgen dat ten minste 40% van de niet-uitvoerende bestuursposities bij beursgenoteerde ondernemingen wordt bekleed door leden van het ondervertegenwoordigde geslacht. [1] [2]

Verder bekijkt dit rapport de vooruitgang van de aanwezigheid van vrouwen in raden van beheer van ondernemingen in 11 landen van Europa, met een statistische fiche per land. Elke fiche bevat een overzicht van de wetgeving terzake, het actuele percentage van vrouwen in bestuursraden en een vergelijking met de stand van zaken in 2012, datum van de eerste statistieken.

Zet uw stereotiepe verwachtingen opzij, want je zal verrast zijn! Grasduin in het rapport om de meest geavanceerde landen te ontdekken.

Het eerste rapport over dit thema dateert van februari 2012 en is ook online beschikbaar onder de titel «Women on boards in Europe: from a snail’s pace to a giant leap?: EWL report on progress, gaps and good practice».

Voor een feministisch Europa: thema voor maart 2015

In het kader van de 20ste verjaardag van het Beijing Actie Platform en om het 25jarig bestaan van de Europese Vrouwenlobby (EWL) te vieren, organiseert de EWL elke maand een evenement waarin ze 1 van de 12 prioritaire actieterreinen van het BPfA exploreren met als slogan « Voor een feministisch Europa ».

In maart staat de volgende thematiek centraal: « Hoe een sterk en duurzame Europees stramien ontwikkelen voor vrouwenrechten en gendergelijkheid? ».

De volledige kalender voor 2015 « Van woorden naar daden » (in het Engels : « From words to actions »), kan je hier vinden.

 [3]

[1] Persbericht Meer vrouwen in raden van commissarissen: Europese Commissie stelt quotum van 40% voor.

[2] Meer informatie over genderevenwicht in de Europese besluitvorming op de website van de Europese Commissie.

[3] Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Martina Nuti, vrijwilligster bij Amazone


Nieuwsberichten


Kalender

« Mei 2018 »
M D W D V Z Z
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3