Logo Printen Logo RSS logo facebook

Ziekenhuisverblijf korter na bevalling: het vrouwenmiddenveld reageert

Ziekenhuisverblijf korter na bevalling: het vrouwenmiddenveld reageert

Op 28 april kondigde Maggie De Block, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid aan de ziekenhuisfinanciering en het ziekenhuislandschap stapsgewijs en in overleg te willen hervormen. [1] Deze hervorming zal meerdere jaren in beslag nemen en start met een aantal pilootprojecten. Een van deze pilootprojecten omvat een verkorting van het verblijf in het ziekenhuis bij de bevalling.

We sprokkelden enkele reacties uit het Vlaamse vrouwenmiddenveld.

Raad van de Gelijke Kansen
"Als men zoekt naar besparingen in het domein van de gezondheidszorg en daarbij gebruik maakt van bezuinigingsmaatregelen, betreurt de Raad dat een dergelijke beperkende maatregel - welke zich toespitst op moeders - werd genomen zonder het gelijktijdig nemen van bijhorende en noodzakelijke maatregelen om het kind goed te onthalen in het gezin. De Raad vreest dat het inkorten van het kraamverblijf na een normale bevalling bijna geen rekening zal houden met verschillende sociaaleconomische en culturele verschillen tussen moeders en afbreuk zal doen aan de maatregelen ter preventie van het geweld tegen vrouwen en zuigelingen die nochtans aanbevolen worden in het kader van het beleid ter bestrijding van intrafamiliaal geweld."

Lees meer in het "Advies nr.145, 13/2/2015" (pdf).

zij-kant
"In 2014 vroeg volksvertegenwoordiger Maya Detiège (sp.a) reeds aan de toenmalige minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx of ze bereid was om een regeling uit te werken om vroedvrouwen te versterken in hun eerstelijnsrol. Dit deed ze omdat in België de zwangerschap en bevalling bijna altijd begeleid worden door een gynaecoloog.

Volgens Maya Detiège is dit helemaal niet nodig en kunnen de zwangerschap en bevalling perfect opgevolgd worden in de eerste lijn. Verder stelt ze zich vragen bij het zeer lage aantal poliklinische en thuisbevallingen in België en de overmedicalisering tijdens de zwangerschap en bij de geboorte. Als reden wijst de volksvertegenwoordiger naar de culturele gewoontes in België, maar ook naar de gebrekkige informatie over alternatieve manieren om te bevallen."

Lees meer in het artikel "Vroedvrouwen bieden alternatief voor dure bevallingen".

Vrouw en maatschappij
"CD&V-Kamerlid en voorzitster van Vrouw & Maatschappij Els Van Hoof stelt dat het verplicht opnemen van verlof voor vaders en meeouders als compensatie en bijkomende ondersteuning kan dienen. Dankzij dat verlof kan in totaal tien dagen verlof genomen worden na de geboorte. Hierbij worden de eerste drie dagen betaald door de werkgever en de volgende zeven dagen door het ziekenfonds. Op die manier toont onze maatschappij haar solidariteit en is maximale zorgcontinuïteit van voor tot na de geboorte gewaarborgd."

Lees meer in het artikel "Verplicht opnemen vaderschapsverlof ter compensatie van korter ziekenhuisverblijf bij bevalling.


Nieuwsberichten


Kalender

« Juni 2018 »
M D W D V Z Z
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1