Logo Printen Logo RSS logo facebook

Feministische ontmoeting (2015)

134. Feministische ontmoeting (2015)

Op 30 juni vond in Amazone, in samenwerking met het VOK, onze feministische ontmoeting plaats. We mochten heel wat jonge (en minder jonge) feministes verwelkomen.

We werkten rond 5 thema’s: feminisme, actie, sensibilisering, autonomie en samenwerking. Aan de hand van quotes, foto’s en vragen werd er gediscussieerd wat deze concepten voor betekenden. Aan het einde van de namiddag bracht elk groepje de conclusies naar voor.

Bewustmaking en actie

Zo werd er gesteld dat gender als een structureel mechanisme werkt en zowel vrouwen als mannen schaadt. Sommigen vinden dan ook dat we samen de structurele ongelijkheden moeten aanpakken. Daarbij is de component ‘actie’ erg belangrijk. Zo rees bijvoorbeeld het idee om de Internationale Vrouwendag, telkens op 8 maart, terug te claimen en er een echt strijdmoment van te maken met een specifieke boodschap. Ook gaven enkele vrouwen aan dat er meer nood is aan betogingen of protestacties om onze onvrede met bepaalde maatregelen te uiten.

Respectvolle solidariteit

Er is nood aan een feministische solidariteit waarbij we allemaal, ondanks onze verschillende achtergronden, samen strijden. We zijn allemaal feministes, ook al zijn we actief in andere organisaties. Feminisme moet uit de institutionalisering breken om terug samen feministische actie te voeren. Daarbij is het belangrijk te stellen dat er vele vormen van feminisme bestaan: hét feminisme bestaat niet. Meningsverschillen en discussies zijn net zinvol en productief om de toekomst van het feminisme te garanderen.

Het was dus een uiterst boeiende namiddag en volgens de deelnemers zeker en vast voor herhaling vatbaar! We willen graag iedereen hartelijk bedanken voor hun komst!

Meer info

Meer informatie op de website van het VOK of op hun Twitter.

Lees ook dit interessante artikel dat De Morgen maakte over feminisme naar aanleiding van deze bijeenkomst.


Aanwezige organisaties: VOK, Charlie Mag, FEL, Niet In Mijn Pretpark, BOEH!, Journal Intime de Quartier, Cercle féministe de l’ULB, ella, CFFB, Vrouwenraad, Sophia.