Logo Printen Logo RSS logo facebook

Samenvatting van de literatuurstudie "Gender en openbaar vervoer"

1. Samenvatting van de literatuurstudie "Gender en openbaar vervoer"

“Gender en mobiliteit” is een verkennend overzicht rond het gelijknamige thema, gebaseerd op bestaande bronnen en eerder uitgevoerde literatuurstudies en onderzoek. Het werd opgesteld ter voorbereiding van een ronde tafel en focusgroepen met vrouwelijke inwoners van Sint-Joost-ten-Node en kadert in een project in opdracht van Brigitte Grouwels, Brussels minister van Openbare Werken, Vervoer, Gewestelijke en Gemeentelijke Informatica en Haven van Brussel (2009-2014).

Het overzicht omvat vijf delen.

  • Deel 1 maakt een stand van zaken op rond de verplaatsingspatronen van vrouwen en mannen: wie verplaatst zich op welke wijze en ontmoeten vrouwen en mannen dezelfde hinderpalen?
  • Deel 2 is een theoretisch deel. Het buigt zich over “gender mainstreaming”: wat betekent dit concept voor de vervoerssector en waarom is het belangrijk?
  • Deel 3 kijkt naar de praktijk en beschrijft kort een aantal goede voorbeelden op het gebied van vervoer en stedelijke mobiliteitsplanning.
  • Deel 4 blijft dicht bij huis en verwijst naar maatregelen en goede praktijken die in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ontwikkeld werden door de overheid en het middenveld.
  • In Deel 5 sluit een opsomming van de in de verschillende studies geformuleerde aanbevelingen voor het vervoersbeleid het overzicht af.

Een bibliografie, inclusief verwijzing naar onmisbare bronnen, kon uiteraard niet ontbreken. De studies en rapporten waarnaar wordt verwezen, vindt u ook terug via onze online catalogus.

Meer informatie

Voor meer achtergrondinformatie over deze thema’s verwijzen we u graag door naar de rapporten die het Documentatiecentrum Genderbeleid Amazone over beide thema’s heeft samengesteld:
- Gender en mobiliteit: Integrale studie - Samenvattende brochure
- Genre et espaces publics: Integrale studie - Samenvattende brochure


Met steun van: