Logo Printen Logo RSS logo facebook

Een wereldkaart voor wetgeving op het terrein van sekswerk

Een wereldkaart voor wetgeving op het terrein van sekswerk

Het Institute for Development Studies (IDS) ontwikkelde een nieuw instrument in het kader van zijn programma Seksualiteit, Armoede en Recht. Het realiseerde een interactieve kaart voor wetgeving op het terrein van sekswerk wereldwijd.

Let wel, IDS zelf is er voorstander van dat prostitutie uit de strafwet wordt gehaald. Maar omdat we hier te maken hebben met een inventaris van hoog niveau kan de kaart ook een interessant hulpmiddel zijn voor organisaties die pleiten voor de afschaffing van prostitutie.

Voor de 89 landen die werden weerhouden werd er een classificatie opgesteld met 11 verschillende wetgevende benaderingen en met 9 kenmerken. Aan de hand van deze verschillende criteria kan men ook zoeken: per land, per wettelijke benadering of per kenmerk.

Wetgevende benaderingen

A. Elke vorm van wetgeving voor sekswerk ontbreekt.
B. Het is bij wet verboden om seksuele diensten te kopen en te verkopen en om gelijk welke vorm van sekshandel (publiciteit, leven van immorele inkomsten, vrouwenhandel, uitbaten van een bordeel, enz.) op te zetten (bv. Vietnam).
C. Het verkopen van seks en het organiseren van sekshandel op gelijk welke plaats is bij wet verboden (bv. Mongolië).
D. Het is bij wet verboden om aan te zetten tot het verkopen van seksuele diensten op publieke plaatsen en om gelijk waar sekshandel te organiseren (bv. Argentinië).
E. Het is bij wet verboden om seksuele diensten te kopen en om op welke plaats ook sekshandel op te zetten (bv. Zweden).
F. Het organiseren van sekshandel is bij wet verboden (bv. Brazilië).
G. De wetgeving tegen prostitutie wordt gezien als een wetgeving tegen «losse zeden» of als een «aanslag op de moraliteit» of wordt in dergelijke termen geformuleerd (bv. Zambia).
H. Het is verboden om seksuele diensten te verkopen en om sekshandel te organiseren tenzij de autoriteiten een licentie afgeleverd hebben die voldoet aan een aantal voorwaarden zoals het verschaffen van gezondheidszorg en er een aantal beperkingen in acht worden genomen m.b.t. het hoe en het waar van het functioneren van de persoon/organisatie (bv. Senegal).
I. Het is bij wet verboden om seksuele diensten te organiseren en te verkopen, behalve in bepaalde gebouwen en binnen bepaalde zones, of buiten bepaalde gebouwen en afgebakende zones (bv. Zwitserland).
J. Het is onwettig om aan te zetten tot de koop of de verkoop van seksuele betrekkingen op een openbare plaats en om gelijk waar sekshandel te organiseren (bv. Verenigd Koninkrijk, Fiji).
K. Het is bij wet verboden om seksuele betrekkingen te kopen of te verkopen wanneer er geen maatregelen genomen zijn tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (bv. Nieuw-Zeeland).

Kenmerken

1. Er bestaan wetten of maatregelen die sekswerkers verplichten tot medische controles (bv. Litouwen).
2. De wet zet sekswerk uit vrije wil op één lijn met seksuele uitbuiting en mensenhandel (bv. Nepal).
3. De wetgeving tegen prostitutie en het uitbaten van bordelen wordt aangevuld met maatregelen die andere vormen van handel erkennen zoals ontspanningsmogelijkheden en persoonlijke diensten, binnen dewelke sekshandel kan worden georganiserrd onder bepaalde voorwaarden (bv. Thailand).
4. De juridische erkenning van het tijdelijk huwelijk kan sommige vormen van sekshandel legaliseren (bv. Iran).
5. De definitie van "prostitutie" wordt toegepast op een beperkt aantal seksuele handelingen (bv. Japan).
6. De wet is genderneutaal en kan dus toegepast worden op mannen die seksuele diensten verkopen.
7. Het is mogelijk dat verschillende bestuursniveaus binnen één en hetzelfde land wetgeving voor sekswerk uitvaardigen met als gevolg dat er geen uniforme wetgeving bestaat binnen één land (bv. Australië).
8. De staat en wetten op bv. het verstoren van de publieke orde, landloperij, leegloperij en van overheidswege opgelegde religieuze normen kunnen worden gebruikt om vrouwen die seksuele diensten verkopen te vervolgen (bv. Maleisië).
9. De wet verbiedt vrouwen die besmet zijn met HIV om seksuele diensten te verkopen of verplicht hen om hun HIV-status mee te delen aan hun cliënten (bv. USA).

Landen

Als je op een bepaald land gaat staan, zie je welke wetgeving en welke kenmerken er van toepassing zijn. Je kan dan ook gemakkelijk overstappen naar landen met dezelfde wetgeving of kenmerken. Over België zijn er geen gegevens voorhanden. Ben je op de hoogte van de situatie? Dan kan je informatie doorzenden.

De kaart is te raadplegen op de website van IDS: http://www.spl.ids.ac.uk/sexworklaw


Nieuwsberichten


Kalender

« November 2018 »
M D W D V Z Z
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2