Logo Printen Logo RSS logo facebook

Vrouwen en meisjes en cyberviolence: de Verenigde Naties trekken aan de alarmbel

Vrouwen en meisjes en cyberviolence: de Verenigde Naties trekken aan de alarmbel

De "United Nations Broadband Commission" van de Verenigde Naties heeft op 24 september jl. een rapport gepubliceerd met als titel Cyber Violence Against Women and Girls: A world-wide wake-up call (2015).

De vaststellingen zijn alarmerend:

  • 73% van de vrouwen is al eens geconfronteerd met of op één of andere manier slachtoffer geworden van online geweld.
  • Vrouwen tussen de 18 en 24 jaar, die ook al het meest te maken krijgen met fysiek geweld, zijn het vaakst slachtoffer van stalking en seksuele intimidatie.
  • In de 28 lidstaten van de Europese Unie ondervonden 9 miljoen vrouwen één of andere vorm van geweld op het internet vanaf de leeftijd van 15 jaar.
  • Eén internetgebruikster op vijf leeft in een land waar online daden van geweld tegen vrouwen nauwelijks gestraft worden.
  • In vele landen aarzelen vrouwen om het cybergeweld dat zij meemaken aan te geven uit schrik voor de sociale gevolgen.
  • Cybergeweld tegen vrouwen en jonge meisjes zet een domper op de emotionele ontwikkeling van vrouwen, belast hun vrije en werktijd en heeft een negatieve impact op hun inkomsten en loon.

Daarom roepen de Verenigde Naties de overheden van de lidstaten op om dringend maatregelen te nemen. Het rapport bevat bovendien concrete aanbevelingen op het vlak van sensibilisering, bescherming en sancties:

  • Sensibilisering – Voorkom cybergeweld tegen vrouwen en meisjes via onderwijs en vorming, via sensibiliseringscampagnes en via de ontwikkeling van gemeenschapszin en sociaal gedrag.
  • Bescherming – Zet ondersteuningspraktijken op en zorg ervoor dat er op een verantwoorde manier wordt omgegaan met de internetinfrastructuur, op basis van technische oplossingen en ondersteuning van de gebruikers.
  • Sancties – Werk een wetgeving uit en pas deze toe, zorg voor een reglementering en zet mechanismen op die ontradend werken voor mogelijke geweldplegers.

Interessante lectuur


Nieuwsberichten


Kalender

« November 2018 »
M D W D V Z Z
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2