Logo Printen Logo RSS logo facebook

Begeleid bezoek aan Gender@war met aansluitend een lezing over Gabrielle Petit (2015)

131. Begeleid bezoek aan Gender@war met aansluitend een lezing over Gabrielle Petit (2015)

In samenwerking met het Archief- en Onderzoekscentrum voor Vrouwengeschiedenis (AVG-Carhif) stelde Amazone op maandag 12 oktober een geleid bezoek aan de tentoonstelling Gender@war voor, een expositie gerealiseerd door het AVG-Carhif.

Gender@war 1914-1918 toont hoe ingrijpend de Eerste Wereldoorlog de levens van vrouwen en mannen wijzigde: hun mobilisatie in dienst van de oorlog, het geweld waarmee ze werden geconfronteerd, de breuken in het gezin en op het werk… De rijk geïllustreerde tentoonstelling belicht België, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Met haar originele en vergelijkende benadering doet ze stilstaan bij de gevolgen van gewapende conflicten op de positie van vrouwen en mannen in de samenleving. Het bezoek werd vakkundig begeleid door het team van het AVG-Carhif.

Nadien werden we getrakteerd op een lezing van de gerenommeerde historica Sophie De Schaepdrijver over haar nieuwste boek, dat gewijd is aan verzetsheldin Gabrielle Petit. De Schaepdrijver focust in dit werk op de dood en het leven van Petit, wier overlijden in verschillende historische narratieven gereconstrueerd werd. In de lezing greep de auteur het levensverhaal van Petit aan om de intersecties tussen gender, sociale klasse en verzet in bezet Europa te verkennen. Vervolgens ging ze dieper in op de erfenis van Petit: hoe werd deze vrouw gerepresenteerd in naoorlogse herinneringspraktijken zoals ceremonies en bedevaarten?

Praktische informatie

De tentoonstelling is nog tot en met 3 januari 2016 te bezichtigen in het BELvue museum. Meer informatie vindt u op de website van BELvue of op de website van het AVG-Carhif.

De brochure over de expositie kan u hier downloaden. Foto’s van de tentoonstelling zijn hier te bekijken.