Logo Printen Logo RSS logo facebook

zij-kant organiseert: het grote prostitutiedebat

Vrijdag 11 december 2015 19:00-20:30 | Domzaal, Kunstencentrum Vooruit - Sint-Pietersnieuwstraat 23 9000 Gent
zij-kant organiseert: het grote prostitutiedebat

zij-kant organiseert: het grote prostitutiedebat

Is de happy hooker een mythe of (een deel van) de realiteit? En moet het prostitutiebeleid in België dan opschuiven richting Nederlands (legaliseren) of richting Zweeds model (criminaliseren)? Dat vraagt zij-kant zich af tijdens het grote prostitutiedebat op het Festival van de Gelijkheid.

Wees erbij op vrijdag 11 december en debatteer mee met ervaringsdeskundigen, hulpverleningsorganisaties, beleids- en opiniemakers.

“De deal van de betaalde liefde is eerlijker en ik vind die hardheid aangenamer dan de schijn die in een andere wereld wordt opgehouden.” Aan het woord is Arnon Grunberg in zijn – deels autobiografische – roman Blauwe Maandagen (1994). Maar waar literatuur en film prostitutie nog vaak associëren met een zweem van vrijheid, is de ‘happy hooker’ toch een te eenzijdig plaatje van een complexe realiteit. Is de betaalde liefde niet even schijnheilig? Worden de meeste prostitué(e)s niet gedwongen om hun lichaam te verkopen, uit armoede of onder druk van loverboys of pooiers?

Amnesty
Het prostitutiedebat laaide recent hoog op toen Amnesty International een pleidooi hield voor de decriminalisering van prostitutie. De organisatie wil sekswerkers zo beter beschermen tegen misbruik, uitbuiting en mensenhandel, maar kreeg veel kritiek over zich heen. Hollywoodsterren organiseerden een petitie en vrouwenorganisaties benadrukten dat prostitutie per definitie een vorm van geweld van overwegend mannen tegen overwegend vrouwen is, en dus moet verdwijnen.

Oogje dicht
Ook in ons land dringt een debat zich op. In België is enkel pooierschap strafbaar, maar in de praktijk knijpen politie en justitie een oogje dicht. Dit gedoogbeleid zorgt voor weinig rechtszekerheid en houdt taboes in stand.

Vrijheid blijheid?
Ons land zou de Nederlandse weg op kunnen gaan waar prostitutie mag, mits strenge regelgeving en strikte controles. Hierbij wordt vaak verwezen naar de individuele vrijheid van de sekswerker en de ‘sociale functie’ van prostitutie. Maar normaliseer je door legalisering de seksindustrie niet? Studies tonen bovendien aan dat in Nederland de uitbuiting en mensenhandel gewoon doorgaat, zelfs in de door de staat gecontroleerde bordelen. Hoe weet je immers wie vrijwillig werkt en wie niet?

Stigma
Een andere optie is het Zweedse model, waar prostitutie verboden is, maar enkel pooiers en hoerenlopers bestraft worden. Als de vraag verdwijnt dan op termijn ook het aanbod, zo redeneert het feministisch beleid dat seks niet als koopwaar beschouwt. Prostitué(e)s kunnen zich via uitstapregelingen ‘omscholen’. Maar vraag is of je deze mensen op die manier niet helemaal aan hun lot overlaat. Uit onderzoek blijkt dat het aantal straatprostitué(e)s weliswaar is verminderd, maar dat de internetprostitutie boomt en dat klanten niet worden afgeschrikt. Ook voelen prostitué(e)s zich meer gestigmatiseerd en zijn ze kwetsbaarder voor geweld.

Nuance in het debat
zij-kant wil met nuance kunnen spreken over ‘het oudste beroep ter wereld’ (is dat niet jager/verzamelaar?) en de richting die het beleid moet uitgaan. Op het slotdebat van het Festival van de Gelijkheid stellen we ons de vraag of België meer moet opschuiven richting Zweden of Nederland. Verschillende stemmen komen aan bod, van het beleid tot de praktijk.

We verwelkomen experte seksueel strafrecht Liesbet Stevens, ex-escorte Ellen Satie, feministische activiste Evie Embrechts, ervaringsdeskundige Lyle Muns, hulpverleningsorganisaties Ghapro/Pasop, seksuologen Goedele Liekens (o.v.) en Mieke Mievis, Vrouwenraad-voorzitster Magda De Meyer en Patsy Sörensen van mensenrechtenorganisatie Payoke. Een prostituee vertelt haar verhaal.

Inga Verhaert (voorzitter van zij-kant) modereert het debat.

Gratis
Meer info: www.festivalgelijkheid.be


Nieuwsberichten


Kalender

« December 2018 »
M D W D V Z Z
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6