Logo Printen Logo RSS logo facebook

25/11 - Acties van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest rond de internationale dag voor uitbanning van geweld

Woensdag 18 november 2015 | Verschillende locaties - Brussel
Woensdag 25 november 2015 | Verschillende locaties - Brussel
Dinsdag 1 december 2015 | Verschillende locaties - Brussel
25/11 - Acties van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest rond de internationale dag voor uitbanning van geweld

Gewestelijke Overheidsdienst Brussel stelt de Gewestelijke acties rond de internationale dag voor uitbanning van geweld (25/11) voor.

Uiteraard hopen we jullie massaal te mogen verwelkomen op deze activiteiten. Zo kunnen we samen ons engagement in de strijd tegen geweld te tonen en de Brusselse bevolking te sensibiliseren rond deze problematiek.

1. De ‘Lijd niet langer in stilte’-campagne en het inleidend pers-event
In bijlage vindt u een voorbeeld van de campagne die de komende weken op vele plaatsen in het Brussels straatbeeld zal opduiken.

We hebben ervoor gekozen om in de campagne van dit jaar te wijzen op deze cyclus van geweld en het doorbreken van de stilte errond.
Fysiek geweld binnen een relatie ontstaat immers bijna altijd vanuit een situatie met psychologisch geweld.

Op woensdag 18 november zal er vanaf 10 uur een publiek event georganiseerd worden voor het Beursgebouw, waarbij 162 vrouwen op markante wijze de problematiek in beeld brengen. 162, omdat volgens cijfers uit 2013 zo veel vrouwen in België gestorven zijn ten gevolge van partnergeweld.
Na dit evenement zal de staatssecretaris voor gelijke kansen in het Beursgebouw de pers te woord staan als startschot van de activiteiten.

De campagne wordt ondersteund door een miniwebsite (www.sosgeweld.brussels) waar slachtoffers, daders en getuigen van geweld terecht kunnen voor contactgegevens van relevante hulplijnen en organisaties.

2. De projecten van Brusselse vzw’s
In navolging van een projectoproep van de directie gewestelijke gelijke kansen, organiseert een 20-tal Brusselse vzw’s de komende weken acties, projecten en evenementen rond geweld op vrouwen. Meer informatie over deze heel diverse en over het hele Brusselse Gewest verspreide activiteiten kunt u vinden op de website en Facebook-pagina.

Om het sociale media-luik van deze campagne mee te voeden, doen we graag beroep op uw professionele kennis en expertise. We willen u dan ook uitnodigen om cijfers, beelden, studies en alle andere informatie die u wil delen rond geweld te versturen naar Voevent1@vo-event.be. Op die manier kunnen we het publiek ook via het internet sensibiliseren en informeren. We hopen ook op uw bijdrage in het verspreiden en promoten van onze coördinerende pagina en die van de Brusselse vzw’s.

3. De verdeling van “witte lintjes”
Het witte lintje vormt al sinds 1991 hét symbool van de strijd tegen geweld op vrouwen.
Samen met de staatssecretaris voor Gelijke kansen en Brusselse vzw’s die betrokken zijn bij de problematiek delen wij op woensdag 25 november vanaf 11u30 witte lintjes uit in de Nieuwstraat (kruispunt met de Koolstraat). Dit is een mooie gelegenheid om samen met mensen uit het terrein het bewustzijn over deze problematiek bij het publiek te verhogen. Onze campagnefoto zal die dag op zeer opvallende manier het straatbeeld opvullen.
Gelieve uw aanwezigheid hiervoor te bevestigen via mail aan Muriel Baeijens (mbaeijens@gob.brussels), zodat we u zo goed mogelijk kunnen ontvangen.

4. Colloquium: zwangerschap en geweld
Als afsluiter van de campagneperiode, organiseren we op dinsdag 1 december vanaf 9u30 een colloquium rond het thema zwangerschap en geweld in het Flagey-gebouw.
Deze thematiek kozen we naar aanleiding van een nieuwe studie: de prevalentie van geweld een jaar voor, tijdens en een jaar na de zwangerschap. Onderzoek naar het nut van screening en van het doorverwijzen naar hulpverlening’ van de Universiteit Gent. Na het voorstellen van deze studie zal er ook een panelgesprek en discussie plaatsvinden met experten uit de medische en academische sector, en krijgt het publiek de kans om met hen in gesprek te gaan.

Programma

Bekijk het programma van het colloquium.

Colloquium Geweld-BHG {JPEG} Klik op het beeld om dit te vergroten.


Nieuwsberichten


Kalender

« December 2018 »
M D W D V Z Z
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6