Logo Printen Logo RSS logo facebook

Provincie Antwerpen - Sensibilisatiecampagne tegen huiselijk geweld

Van 25 november 2015 tot 6 december 2015 | Provincie Antwerpen
Provincie Antwerpen - Sensibilisatiecampagne tegen huiselijk geweld

De provincie Antwerpen organiseert jaarlijks tijdens de laatste week van november en de eerste week van december een sensibilisatiecampagne tegen huiselijk geweld, naar aanleiding van de internationale dag tegen geweld op vrouwen van 25 november

Huiselijk geweld, dat slaat nergens op
Geweld is nog steeds één van de laatste taboes van onze samenleving. Wanneer er geweld wordt gepleegd in het gezin vinden alle partijen het zeer moeilijk dit ter sprake te brengen. In de meeste gevallen is het degene die mishandeld wordt die begint te praten, uit zichzelf of omdat er iemand goed doorvraagt (de buurvrouw, de leerkracht, de hulpverlener, …). De stap naar de hulpverlening zet men pas wanneer het geweld reeds een hele tijd aan de gang is. Mensen hebben dan al pogingen ondernomen om aan hun omgeving (soms vage) signalen te zenden, in de hoop dat deze opgepikt worden.

Ontstaan van ’25 november’
Elk jaar, van 25 november tot 6 december, organiseert de provincie Antwerpen een sensibilisatiecampagne tegen huiselijk geweld. Deze dagen zijn niet willekeurig gekozen: 25 november is uitgeroepen door de VN als internationale dag tegen geweld op vrouwen, dit naar aanleiding van de moord op drie zussen, politiek activisten, in de Dominicaanse Republiek.
6 december is de dag waarop veertien vermoorde vrouwen herdacht worden. Op die dag in 1989 drong een gewapende man binnen in een leslokaal van de Polytechnische School van Montreal (Canada), liet de mannen gaan en vermoordde de veertien aanwezige vrouwen. Deze gebeurtenis leidde tot verschillende acties, waaronder ook de zogenaamde White Ribbon Campaign in Toronto in 1991. De hoofddoelstelling van deze campagne is het zichtbaar maken van het engagement van de mannen in de bestrijding van het geweld tegen vrouwen door middel van het dragen van een wit lintje. Sindsdien wordt de wittelintjescampagne voorgesteld in tientallen landen in alle delen van de wereld. In België wordt deze campagne ook steeds gelinkt aan de internationale dag tegen geweld op vrouwen en de campagne tegen huiselijk geweld.

Bekende Vlamingen zeggen neen tegen huiselijk geweld
Op zondag 22 november kun je tussen 11 en 13u op het Theaterplein in Antwerpen een evenement met concerten en tal van BV’s meemaken. An Nelissen en Cocojr zijn meter en peter van de campagne. Naast Katastroof, die al jaren van de partij is, tekenden ook onder meer Ann Nelissen, Deborah Ostrega, Ernst Low en Kris Smet present.


Nieuwsberichten


Kalender

« December 2018 »
M D W D V Z Z
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6