Logo Printen Logo RSS logo facebook

2 november, Europese Dag voor Gelijke Beloning M/V 2015

2 november, Europese Dag voor Gelijke Beloning M/V 2015

2 november jl. werd opnieuw de Europese Dag voor Gelijk Loon van Vrouwen en Mannen gehouden. De datum wordt elk jaar opnieuw bepaald door de Europese Commissie en markeert het moment van het jaar waarop vrouwen, over de gehele EU genomen, stoppen met beloond te worden voor hun betaalde arbeid in verhouding tot mannen. In de Europese Unie bedraagt het loonverschil tussen vrouwen en mannen op uurbasis 16,3%. En voortgaand op deze berekeningswijze werken vrouwen bijna 2 maand per jaar gratis.

De Europese Commissie publiceerde ter gelegenheid van deze dag een verklaring. De Vice-president van de Commissie Frans Timmermans, de Commissaris voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit Marianne Thyssen en de Commissaris voor Gendergelijkheid Věra Jourová gaven hierin aan dat « deze dag er ons aan herinnert dat gelijkheid tussen mannen en vrouwen weliswaar één van de basiswaarden is van de EU maar nog geen basisrealiteit ». Zij onderstreepten de absolute onrechtvaardigheid van de loonkloof en de grote impact ervan op de economische onafhankelijkheid van vrouwen tijdens hun beroepsleven en zeker na hun pensioen. Pensioenbedragen van vrouwen liggen gemiddeld immers 39% lager dan deze van mannen.

De Europese Commissie bracht ook een brochure uit die meer inzicht moet brengen in dit fenomeen en die vragen behandelt als: ’wat betekent de loonkloof?’, ’hoe wordt de loonkloof gemeten?’, ’wat zijn de oorzaken van de loonkloof?’, ’hoe evolueert de loonkloof?’, ’hoe kijken EU-burgers tegen de loonkloof aan?’ en ’welk is de impact ervan op de economie?’ De brochure belicht ook de acties die de Europese Commissie onderneemt om de loonkloof te dichten en onderstreept het belang dat de Europese Commissie hecht aan transparante loonvorming. De Commissie trekt er ook de aandacht op dat slechts iets meer dan de helft (53%) van de Europeanen van mening is dat ongelijke beloning met prioriteit moet behandeld worden, zich hiervoor baserend op een peiling uit een eerder dit jaar gepubliceerde Eurobarometer (EN).

Er werden ook factsheets gepubliceerd per land. In België ligt de gemiddelde kloof in de bruto uurlonen tussen mannen en vrouwen op 9,8%. De indicator voor het inkomen brengt 3 types van nadelen naar voor met dewelke vrouwen af te rekenen krijgen: lagere uurlonen, een kleiner aantal gepresteerde uren en een lagere arbeidsparticipatie. De totale inkomenskloof in België bedraagt 35,9% tegenover 41,1% in de gehele EU.

De Europese Unie ontwikkelde wetgeving om gelijke beloning te garanderen. Maar deze werd onvoldoende toegepast op het niveau van de Lidstaten. Daarom werd er vorig jaar een aanbeveling aangenomen dat het belang onderstreept van het principe van een gelijke beloning van mannen en vrouwen op basis van een transparante loonvorming.

Ook op 2 november publiceerde de Europese Commissie de resultaten van een openbare raadpleging over m/v-gelijkheid (meer informatie hierover in dit artikel).

Meer weten

In België publiceert het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen elk jaar een loonkloofrapport. Het rapport voor 2015 vindt u hier en Amazone publiceerde hierover dit artikel.

Reageer


Nieuwsberichten


Kalender

« December 2018 »
M D W D V Z Z
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6