Logo Printen Logo RSS logo facebook

Actie #tisnietoké (2016)

127. Actie #tisnietoké (2016)

Samen met Saskia De Coster, deMens.nu en Amazone werkt Veelzijdig aan een campagne rond man- en vrouw ONGELIJKHEID IN DE WERKSFEER : www.tisnietoke.be.

Vrouwen verdienen vandaag nog steeds 20% minder dan mannen

De recente emancipatiemeter van Amazone vzw toonde aan dat 83% van de Belgen vindt dat mannen en vrouwen ongelijk behandeld worden. 37% van de vrouwen die ondervraagd werden, stelt dat vrouwen gediscrimineerd worden bij hun aanwerving. De loonkloof wordt weliswaar gestaag kleiner maar als we de bruto maandlonen van vrouwen vergelijken met die van mannen, verdienen vrouwen nog altijd een vijfde minder.
Ook de ondervertegenwoordiging van vrouwen in topfuncties blijft een doorn in het oog. Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen berekende in 2012 het aandeel vrouwen in raden van bestuur van beursgenoteerde bedrijven. Het resultaat: slechts 1 op 10 bestuurders is vrouw. Choquerend is ook dat drie op de vier vrouwen tijdens hun zwangerschap met minstens één vorm van negatieve behandeling of discriminatie te maken krijgen, volgens het instituut.
Een onderzoek van sociologen Ignace Glorieux en Theun-Pieter Vantienoven naar gender en tijdsbesteding bij 6.400 Belgen (2009) toonde aan dat in gezinnen waar beide partners werken vrouwen gemiddeld 10,5 uur per week meer besteden aan kinderzorg en opvoeding. Voor vrouwen van vreemde origine, met een lichamelijke beperking, van hogere leeftijd, … kleurt het plaatje nog somberder. Dit zijn onthutsende cijfers.

Actie #tisnietoké

Met de actie #tisnietoké willen wij de persoonlijke verhalen achter deze cijfers blootleggen, niet alleen de verhalen die de discriminatie aantonen maar ook de goede verhalen over hoe jij je daartegen hebt verzet. Door die verhalen te verzamelen, kunnen we leren van elkaars ervaringen en hopelijk zo sneller ingrijpen als we zelf discriminatie meemaken of er getuige van zijn. Ook mannen worden hiertoe uitgenodigd.
Alle verhalen worden op de website veelzijdig.be gepost en worden via sociale media verspreid met als hashtag #tisnietoké.
Op zaterdag 5 maart, van 14 tot 15u30, tijdens het Veelzijdig-festival te Leuven, zal Saskia De Coster, samen met een aantal genodigden waaronder journaliste Cathérine Ongenae, de getuigenissen bespreken. U bent alvast hiervoor uitgenodigd (alle info zal u binnenkort vinden op www.veelzijdig.be)
Je kan ons ook nog helpen door deze actie door te sturen naar familieleden, vrienden, collega’s en kennissen die volgens jou ook graag hun ervaring met ons delen. Hoe meer verhalen we verzamelen, hoe sterker we zullen staan om de ongelijkheid aan te kaarten want het feit dat vrouwen vandaag nog steeds een vijfde minder verdienen dan mannen, #tisnietoké.

Meer info