Logo Printen Logo RSS logo facebook

Seksueel geweld en quota op de 8-maartagenda van federaal staatssecretaris GK Elke Sleurs

Seksueel geweld en quota op de 8-maartagenda van federaal staatssecretaris GK Elke Sleurs

In aanloop naar 8 maart richtte Elke Sleurs, federaal staatssecretaris voor Gelijke Kansen haar aandacht op de behandeling van seksueel geweld via 3 acties:

- de promotie van de website ’seksueelgeweld.be’. De Staatssecretaris vraagt aan alle media om bij berichtgeving over seksueel geweld steeds de website deze steeds te vermelden. Zij stuurde daarvoor een brief naar alle hoofdredacteurs en de verenigingen van journalisten. www.seksueelgeweld.be bevat nuttige informatie voor slachtoffers van seksueel geweld. Zij vinden er onder meer specifieke informatie over wat ze kunnen doen, hoe een aangifte in zijn werk gaat en waar ze terecht kunnen voor hulp. Maar ook vrienden en familie van slachtoffers kunnen deze website gebruiken. Zij krijgen er nuttige tips over hoe ze zelf kunnen helpen en waar ze professionele hulp kunnen zoeken. Op de website worden ook enkele hardnekkige mythes omtrent seksueel geweld doorprikt en het begrip ’toestemming’ komt er uitgebreid aan bod.

- het verschaffen van een specifieke opleiding forensische hypnose voor 1 Nederlandstalige en 1 Franstalige politieagent die hypnoseverhoor bij zwaar getraumatiseerde slachtoffers van seksueel geweld mogelijk maakt. De forensische hypnose moet het vatten van daders vergemakkelijken. Zwaar getraumatiseerde slachtoffers blokkeren immers dikwijls de feiten en verdere details van de dader.

- organisatie van 2 studiedagen en de lancering van een nieuw ’Draaiboek Zedenmisdrijven’ als leidraad voor alle politiemensen die in contact komen met slachtoffers van seksueel geweld. Dit draaiboek moet procedures uniformiceren en de politie meer vertrouwd maken met de stappen die ze moeten ondernemen bij de opvolging van zedenmisdrijven. Zowel het Draaiboek Zedenmisdrijven als de studiedagen kaderen in het Nationaal Actieplan tegen alle vormen van gendergerelateerd geweld 2015-2019.

Vrouwen in bestuursraden

De staatssecretaris werd ter gelegenheid van de Vrouwendag ook genodigd door Euronext Brussel om de openingsbel te luiden in aanwezigheid van die beursgenoteerde ondernemingen die de doelstellingen inzake de genderquotawet, opgelegd door het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, bereikt hebben [1].

Het initiatief werd gelanceerd in het kader van het internationale evenement “Ring the Bell for Gender Equality”, georganiseerd door UN Global Compact, UN Women, Sustainable Stock Exchanges Initiative, IFC, World Federation of Exchanges en Women in ETFs. Deze bedrijven en associaties onderlijnen het belang van de toegankelijkheid van bestuur- en beslissingsfuncties voor vrouwen in de economische wereld. Meer dan 25 beurzen wereldwijd namen deel aan dit event, waaronder de 4 Euronext locaties : Amsterdam, Brussel, Lissabon en Parijs.

Meer informatie

Bezoek de website van staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs.


Nieuwsberichten


Kalender

« December 2018 »
M D W D V Z Z
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6