Logo Printen Logo RSS logo facebook

Vrouwen betalen een hoge prijs als gevolg van islamofobie in Europa

Vrouwen betalen een hoge prijs als gevolg van islamofobie in Europa

Moslimvrouwen zijn het vaakst slachtoffer van islamofobie in Europa. Dat stelt het Europese netwerk tegen racisme (ENAR) vast in een rapport over de positie van Europese moslimvrouwen, uitgegeven op 26 mei in Brussel. Moslima’s ervaren dezelfde ongelijkheden als andere vrouwen met betrekking tot tewerkstelling en verbaal en fysiek geweld, maar daarbij komt nog dat ze ook gediscrimineerd worden op basis van hun (vermeende) religie en/of etniciteit. Toch wordt er maar weinig actie ondernomen om deze vorm van racisme te bestrijden. Om dit tegen te gaan, formuleert het rapport adviezen om zowel op nationaal als op Europees niveau discriminatie van moslima’s aan te pakken.

Obstakels in de zoektocht naar een job

Het rapport met de naam “Forgotton Women: the impact of Islamophobia on Muslim Women” onderzoekt de situatie van vrouwen met een moslimachtergrond in acht Europese landen: België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Het stelt vast dat moslima’s in tewerkstelling door drie zogenaamde “handicaps” benadeeld worden: niet alleen door gender, maar ook door etnische en religeuze nadelen. Cijfers uit Groot-Britannië tonen aan dat 12,5% van de Pakistaanse vrouwen op een sollicitatiegesprek bevraagd worden over hun huwelijk en gezinswensen, terwijl bij blanke vrouwen slecht 3,3% deze vraag voorgeschoteld krijgt. In België wordt bij een sollicitatie aan moslima’s vaak een vragenlijst voorgelegd om “de mate waarin ze moslim zijn” te bepalen.

Discriminatie van moslimvrouwen is een wijdverspreid fenomeen, waarbij de focus vaak ligt op hun kledij, en voornamelijk op de hoofddoek. Deze vormt nog steeds een obstakel in de zoektocht naar en bij het houden van een job. 44% van de Belgische werkgevers geeft toe dat een hoofddoek een negatieve invloed kan hebben bij de selectie van kandidaten.

Vechten tegen stereotypen

Bovendien toont het rapport aan dat de media en het publieke debat een grote rol spelen in het versterken van vooroordelen en stereotype representaties van moslima’s. Deze negatieve aandacht voor moslimvrouwen creëert een voedingsbodem voor discriminatie en geweld.

In de meeste landen hebben moslima’s meer kans om het slachtoffer te worden van haatmisdrijven dan moslimmannen, zeker wanneer ze een hoofddoek dragen. Muslim Rights Belgium meldt dat 82% van de slachtoffers van fysiek en verbaal geweld in 2014 vrouwen met een hoofddoek waren. Moslima’s zijn vaak het doelwit van bedreigingen, online en offline haatuitingen, geweld en mishandeling. Fysiek en verbaal geweld gaan vaak samen, net zoals racistische en seksistische belediging of handelingen. Bovendien hebben incidenten voornamelijk plaats op publieke plaatsen.

Volgens de Nederlandse organisatie Meld Islamofobie waren in 2015 maar liefst 90% van de slachtoffers van islamofobische incidenten moslimvrouwen. Het Collectief tegen Islamofobie in België (CTIB) stelde vast dat 63,5% van de islamofobische misdrijven tussen januari 2012 en september 2015 betrekking hadden op vrouwen.

Meervoudige discriminatie

“Moslima’s zijn het doelwit van discriminatie en geweld omdat ze én vrouw én moslima zijn, maar er wordt niks gedaan om deze meervoudige discriminatie aan te pakken,” zegt Sarah Isal, voorzitster van ENAR. “De Europese Unie wil opkomen voor gendergelijkheid en wil vechten tegen racisme, en kan zich dus niet permitteren moslima’s aan de kant te schuiven. EU wetten die beschermen tegen haatmisdrijven en discriminatie op de arbeidsmarkt moeten ook aan hen doeltreffende bescherming bieden.”

Meer lezen hierover?

Het volledige rapport vind je op www.enar-eu.org, net zoals de nationale en Europese rapporten. Volg het laatste nieuws over “Forgotten Women” op Twitter via de hashtag #ForgottenWomen.


Nieuwsberichten


Kalender

« December 2018 »
M D W D V Z Z
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6