Logo Printen Logo RSS logo facebook

Verkennende studie van Elles Tournent en Engender - Derrière l’écran...Où sont les femmes ?

Verkennende studie van Elles Tournent en Engender - Derrière l'écran...Où sont les femmes ?

Elles Tournent en Engender voerden samen een verkennende studie uit naar vrouwen in de filmindustrie in Franstalig België. De studie werd gerealiseerd met de steun van de Fédération Wallonie-Bruxelles.

Studie en doel

De studie vertrekt vanuit de these dat er in de filmindustrie (zowel in Europa als in Hollywood) een groot genderonevenwicht bestaat. Daarbij wil ze het gebrek aan cijfers aankaarten met als belangrijkste doel de positie van vrouwen in de cinematografie in kaart te brengen aan de hand van de verdeling van overheidsfondsen.

Resultaten

Ook blijkt uit de studie dat, hoewel er quasi evenveel vrouwen als mannen afstuderen aan filmscholen, vrouwen minder vaak een film draaien. Toch dient opgemerkt te worden dat de situatie wel aan het wijzigen is.

Bij de regie, het scenario en de productie tellen we bijna drie kwart mannen. De verdeling van overheidsmiddelen versterkt deze ongelijkheden. Bij de subsidieaanvragen bij Centre du cinéma, zien ze dat vrouwen een hogere slaagkans hebben. Echter, ze dienen minder vaak een subsidieaanvraag in en in het algemeen ontvangen ze ook lagere subsdies.

Vrouwen hebben vaker moeite om hun plek op te eisen en zitten vast tussen het seksisme in de filmwereld en zeer sterke professionele en persoonlijke druk. Cinema, zowel het artistieke als zakelijke luik, vergt niet alleen creativiteit en talent, maar omvat ook onderhalingstechnieken en financieel beheer. Vrouwen worden dus met dezelfde obstakels als in andere sectoren geconfronteerd.

De studie stelt ook enkele goede praktijken voor, voor zowel de filmindustrie als voor de overheid.

Meer weten?

- Lees alle informatie in deze (Franstalige) brochure.
- Ontdek alles over Elles Tournent/Dames Draaien op hun website: www.ellestournent.be, hun Facebookpagina: Elles tournent Dames Draaien en hun Twitteraccount: @EllesTournent.
- Volg Engender op hun website www.engender.eu.


Nieuwsberichten


Kalender

« Januari 2019 »
M D W D V Z Z
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3