Logo Printen Logo RSS logo facebook

M/V United en het onderzoeksproject "Casa Nova"

M/V United en het onderzoeksproject "Casa Nova"

In het kader van het Europees Jaar voor Gelijke Kansen voor Iedereen werd het project MV United op de sporen gezet: een samenwerking met het Europees Sociaal Fonds (ESF), de VRT, Sanoma Magazines, SEIN en De Overmolen.

Al deze partners sloegen de handen in elkaar om gelijke kansen voor mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt en thuis op de agenda te zetten.

TV programma’s als Emma en de Grote Oversteek, het magazine TeamTime en een webplatform zorgden ervoor dat mensen gaan praten over gelijke kansen op het werk en thuis.

In het onderzoeksproject Casa Nova is nagegaan wat verschillende mensen van verschillende leeftijd en origine denken over gelijke kansen voor vrouwen en mannen op het werk en thuis.

Amazone vzw, de Nederlandstalige Vrouwenraad en het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen organiseerden op 31 januari een afsluitend seminarie over dit onderzoeksproject en realiseerden de handige gids, namelijk de ’GPS voor het nieuwe huishouden’.

Het afsluitend seminarie

Het seminarie ’Casa Nova: het nieuwe huishouden’ werd gehouden op 31 januari 2008 in de Factorij (Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen), te Brussel. Het richtte zich tot al wie vanuit het beleid, het onderwijs en het bedrijfsleven werkt aan een betere balans tussen werk, gezin en vrije tijd voor mannen en vrouwen. Ook wie professioneel bezig is met opvoeding en ondersteuning van gezinnen behoorde tot het doelpubliek.

Thema’s
Tijdens het seminarie werd het gekende discours over combinatie arbeid/gezin opengetrokken vanuit drie specifieke invalshoeken:

1. vader- en moederrollen in gezinnen van een andere origine: is er een merkbaar verschil in de manier waarop allochtonen en autochtonen hun gezin organiseren?
2. verdeling van huishoudelijke taken, combinatie arbeid gezin, carrière en kinderen: hoe kijken jongeren aan tegen de arbeidsverdeling van hun ouders?
3. de dynamiek in vader- en moederrollen: wat gebeurt er - specifiek met de vaderrol- wanneer het tot een echtscheiding komt?

Programma
Hieronder vindt u het programma met de presentaties van de sprekers. Klik hier voor het programma in pdf-versie.
Enkele presentaties:
- Islamitische levensbeschouwing en vaderschap / Hans Van Crombrugge
- Jongeren en hun ouders, jongeren als (toekomstige) ouders / Simonne Vandewaerde
- Vader- en moederrollen bij echtscheiding / Dimitri Mortelmans

GPS voor het nieuwe huishouden

Een huishouden runnen, brood op de plank, kinderen verzorgen en liefst ook wat tijd voor jezelf overhouden... Een gezin met kinderen is een kleine onderneming die maar kan draaien met een goede planning en duidelijke afspraken. Voor vele vaders en moeders is dit makkelijker gezegd dan gedaan.

In de ’GPS voor het nieuwe huishouden’ komen moeders en vooral veel vaders aan het woord die vertellen over hoe zij werk, gezin en vrije tijd combineren. Met heel wat tips en concrete informatie wil dit boekje gezinnen sturen naar een (meer) evenwichtige verdeling van zorg en werk, naar een betere combinatie van arbeid en gezin. Voor dit boekje is geput uit het onderzoek Casa Nova.

In dit onderzoek werd aan mensen van verschillende leeftijd en verschillende origine gevraagd na te denken over het nieuwe huishouden. Is het gewenst? Is het mogelijk? De antwoorden op deze vragen zijn verwerkt in deze GPS die niet alleen een handige gids is voor (jonge) mannen en vrouwen die vader en moeder worden. De GPS is ook een aantrekkelijk instrument voor sensibiliseringscampagnes en vormingsactiviteiten.

GPS cover

U kan de GPS bestellen per e-mail of telefonisch bij:

Amazone
T 02 229 38 93

Nederlandstalige Vrouwenraad
T. 02 229 39 18

Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen
T. 02 240 68 40

Financiering

De GPS kwam tot stand met de steun van het Europees Sociaal Fonds en de Vlaamse Gemeenschap.

Logo Europees Sociaal Fonds (ESF) Logo Vlaams Economisch Sociaal Overlegcomité (VESOC)