Logo Printen Logo RSS logo facebook

Studiedag De Diversiteitsdag voorbij

Vrijdag 28 oktober 2016 | De Factorij - Huart Hamoirlaan 136 1030 Schaarbeek
Studiedag De Diversiteitsdag voorbij

Praten over relaties, seks, holebi’s en transgenders kan een uitdaging zijn in een superdiverse schoolcontext. Leerkrachten willen het gesprek vaak wel aangaan, maar weten soms niet hoe eraan te beginnen

Daarom organiseren: Merhaba, RoSa, Ella Steunpunt, RainbowHouse Brussels,Wel Jong Niet Hetero en Çavaria een inspiratiedag om leerkrachten op weg te helpen.

Programma

Plenaire opening door Bianca Debaets (Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen) en een inspiratieboost gender- en seksuele diversiteit in de klas door gedetacheerd leerkracht Steven De Baerdemaeker!

Workshopkeuze voormiddag:

In de voormiddag kan je kiezen uit 2 workshops:

1) Privilege Walk
Iedere dag worden we geconfronteerd met onze privileges, of het ontbreken daarvan. De buurt waar je opgroeit, de taal die je spreekt, hand in hand met je lief over straat kunnen lopen, … Al deze zaken hebben te maken met privileges. In deze groepsoefening wordt gefocust op de ervaring van de deelnemers. Zij ondervinden ‘aan den lijve’ wat privileges zijn, en wat de effecten zijn van het hebben of ontbreken ervan. De oefening wordt begeleid door Kaj Poelman (çavaria) en Sarah Scheepers (ella vzw)

2) Hete hangijzers speeddate
Zijn er in jouw klas hete hangijzers waar je niet kan of durft over praten? Of heb je net geweldige tips voor andere leerkrachten om gevoelige thema’s op de agenda te zetten? Kom dan zeker inspiratie opdoen en kennis uitwisselen tijdens onze hete hangijzer speeddate

Middagpauze met een boeiende standenmarkt boordevol bruikbare informatie!

Workshopkeuze namiddag:

In de namiddag kan je kiezen uit 4 workshops:

1) Intro Recht op Liefde (merhaba)
De handleiding ’Recht op Liefde’ werd door Merhaba en ella vzw ontwikkeld om op een laagdrempelige manier rond seksuele en genderdiversiteit te werken met etnisch-culturele minderheden. In deze workshop geven we toelichting bij de belangrijkste elementen uit de bundel, vertrekkend vanuit de ervaringen van de deelnemers.

2) Wereldburgerschap in de klas: naar een genderbewuste praktijk (RoSa en Kleur Bekennen)
Hoe pak je een thema als ‘Wereldburgerschap’ op een genderbewuste manier aan in de klas? Hoe link je het m/v/x-verhaal aan dat van diversiteit, mensenrechten, democratie en burgerzin? Kleur Bekennen en RoSa vzw testen het samen met jullie uit. De focus tijdens deze sessie zal liggen op het gebruik van visueel materiaal. We baseren ons hiervoor op situaties uit het dagelijkse schoolleven. De focus van de vorming ligt op de klaspraktijk: hoe kunnen we ervoor zorgen dat iedereen gelijke kansen krijgt in ons onderwijs?

3) Gender en diversiteit in de klas (RoSa en ella vzw)
In deze workshop wordt op een interactie manier stilgestaan bij de aanwezigheid van gender en etnisch-culturele diversiteit in de klas, meer bepaald in de handboeken die we gebruiken, de interactie met de leerlingen (en de stereotypen die daar in kruipen), en op de speelplaats. Leerkrachten krijgen bovendien de ruimte om ook vanuit hun eigen ervaringen mee na te denken over de rol die gender en diversiteit in hun lessen spelen.

4) Communicatie met jongeren (çavaria en Wel Jong Niet Hetero)
Wanneer het woord homo ter sprake komt, reageert de helft van de klas met: ‘Eikes, dat is iets vies!’ Karel weigert in de klas met meisjes te werken ‘omdat dat niet mag van zijn vader’. Luna laat duidelijk haar misprijzen blijken over de boterham met varkensvlees van Sarah. ‘Mensen die van geslacht veranderen, moeten ze hun leven lang opsluiten in het ziekenhuis’, vindt Youssef. ‘Afrikaanse mensen zijn lui’, meent Guillaume te weten.
Jongeren hebben soms een stevige mening over allerlei zaken die met diversiteit te maken hebben. Het kan voor leerkrachten een hele uitdaging zijn om deze klasgesprekken in goede banen te leiden.
We focussen ons in deze workshop op het omgaan met leerlingen die extreme, soms heel negatieve standpunten hebben over diversiteitsthema’s. Hoe creëren we een gezonde dialoog met ieder van hen?

Inschrijven kan via:
www.cavaria.be/diversiteitsd...
Kosten: 10 Euro (inclusief Lunch)
Meer informatie: kaj.poelman@cavaria.be

Deze studiedag is mede mogelijk gemaakt door gelijke kansen en diversiteit Brussel


Nieuwsberichten


Kalender

« December 2018 »
M D W D V Z Z
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6