Logo Printen Logo RSS logo facebook

Het najaar van het Amazonehuis: niet te missen activiteiten en projecten!

Het najaar van het Amazonehuis: niet te missen activiteiten en projecten!

Op 17 juni vond de tweejaarlijkse bewonersontmoeting van het Amazonehuis plaats. In een gemoedelijke sfeer stelden de organisaties hun agenda voor het najaar van 2016 voor en wisselden ze nieuwtjes uit. Tevens het ideale moment om de banden aan te halen!

Een boeiende ontmoeting via sleutelwoorden

Om onderlinge samenwerking en uitwisseling te stimuleren, organiseert Amazone twee keer per jaar een ontmoeting voor de organisaties uit het huis. Dit keer werd gekozen voor een originele insteek: er werd niet langer geopteerd voor het klassieke ’rondje’, maar voor sleutelwoorden.

Elke vereniging ontving een blad waarop ze drie trefwoorden konden noteren om hun activiteiten en werkthema’s voor dit najaar te omschrijven. Nadien werden alle papiertjes verzameld en kreeg elke organisatie de kans om hun programma voor te stellen.

Tien organisaties waren aanwezig: AWSA-BE (Arab Women’s Solidarity Association-Belgium), Centre Féminin d’Éducation Permanente (CFEP), het Archief- en Onderzoekscentrum voor Vrouwengeschiedenis (AVG-Carhif), Vrouwenraad, Conseil des Femmes Francophones de Belgique (CFFB), ella, Elles Tournent/Dames Draaien, Université des Femmes en het Vrouwen Overleg Komitee (VOK).

De activiteiten en projecten: september - december 2016

De programma’s van de organisaties uit het Amazonehuis zien er rijkgevuld en veelbelovend uit!

De CFFB organiseert een colloquium rond hyperseksualiteit, gecoördineerd door haar commissie geweld. Het ’Pacte d’excellence’, gelanceerd door de Fédération Wallonie-Bruxelles, wordt besproken door een gesloten commissie en dan met name de gebrekkige opname van gender.

De CFEP nodigt in september of oktober Marie-Martine Schyns uit, de minister van Onderwijs in de Fédération Wallonie-Bruxelles. Ze zal worden ondervraagd rond enkele genderkwesties.

Université des Femmes heeft het in hun volgend nummer van Chronique Féministe over gynaecologie. Kwesties over het lichaam of transgenders worden behandeld. Dit nummer zal ook enkele interviews met gynaecologen over deze thema’s brengen.

AWSA-B blijft haar theatervoorstelling rond onder andere radicalisering promoten, net zoals haar reizende fototentoonstelling met Brusselse feministes. Ook geven ze een workshop rond radicalisering in het Instituut Maris Stella.

Het AVG-Carhif is bezig met een prospectie rond het vernieuwen van archieffondsen. Hiervoor gaan ze onder andere onafhankelijke feministische organisaties contacteren die niet gelinkt zijn aan een politieke beweging of overheidsinstantie.

Elles Tournent/Dames Draaien bereidt momenteel haar jaarlijks festival in cinema Vendôme voor. Ook vinden er screenings plaats in de Senghor in het kader van het project "Elles s’engagent" en op het Fashion Film Festival. Daarnaast neemt Elles Tournent deel aan de internationale filmfestivals van Taïwan, Metz en Athene.

Het VOK heeft drie grote projecten. Het organiseert een debat rond ouderschap via verschillende formules. Zoals elk jaar organiseren ze ook de Vrouwendag. Dit jaar vindt de Vrouwendag plaats op 11 november te Antwerpen en worden er drie thema’s behandeld: de relatie tussen cultuur en geweld, alternatieve relatievormen en werk. Ook lanceert het VOK een platform rond speelgoed.

Vrouwenraad lanceert een platform rond eenoudergezinnen. Daarbij wordt een tweetalig rondetafelgesprek georganiseerd met Marie Arena en experten rond eenoudergezinnen.

Ella organiseert een ontmoeting met jonge vrouwelijke ondernemers om tips en tricks uit te wisselen. Deze adviezen worden dan doorgegeven aan organisaties die ondernemerschap ondersteunen.

En tenslotte lanceert Amazone een tweede Emancipatiebarometer, ditmaal rond nieuwe thema’s. Ook wordt een online database rond open data en gender opgericht, conform aan Europese richtlijnen. Daarnaast is Amazone ook bezig met een expertendatabank waarin Brusselse experten verzameld worden.

Meer informatie

Meer informatie over de hierboven beschreven activiteiten kan u in de kalender gelijke kansen v/m van Amazone vinden of op de websites van de organisaties.


Dit artikel werd in samenwerking met Benoît Ivars geschreven, vrijwilliger bij Amazone.


Nieuwsberichten


Kalender

« Januari 2019 »
M D W D V Z Z
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3