Logo Printen Logo RSS logo facebook

45ste Vrouwendag: een succes!

117. 45ste Vrouwendag: een succes!

Op 11 november 2016 organiseerde Furia (het eerdere VOK) opnieuw de Nationale Vrouwendag. Amazone was erbij. Wij vonden deze 45ste editie bijzonder geslaagd. Telkens opnieuw weet deze organisatie te verrassen met een uitgelezen combinatie van inhoud en artistieke vorm. En zusterlijke verbondenheid draagt het evenement. Een gewaardeerde bijdrage aan de vrouwelijke cultuur in Vlaanderen!

Na afloop verzond Furia het volgende persbericht:

"Vandaag vond de 45ste Nationale Vrouwendag plaats in het Zuiderpershuis in Antwerpen. Het was de eerste editie onder de naam Furia, zoals het Vrouwen Overleg Komitee voortaan heet. Philomena Essed (VS) zorgde voor de aftrap met een beklijvende lezing over feminisme, racisme en vrouwenlichamen. Ze toonde haarscherp aan hoe racisme zich ent op het lichaam van vrouwen. Een tribunaal over geweld op vrouwen met beklijvende getuigenissen in muziek en woord. Samen met het afsluitende strijdkoor maakte het publiek een vuist tegen het geweld op vrouwen dat voorkomt in elke samenleving. Furia eist dat geweld op vrouwen ernstig wordt genomen en het slachtoffer centraal staat in de aanpak. Wetgeving die niet toegepast wordt (bv. de uithuisplaatsing van daders van partnergeweld die Furia zelf in 2002 op de agenda plaatste, maar pas in 2012 wet werd), klachten waar niks mee gebeurt (bv. hoge seponerings- en lage veroordelingsgraad verkrachtingszaken)… Dat moet anders. En preventie moet al starten van in de kleuterklas.

De workshop over werk stond stil bij de grotere impact van de hervormingen in de sociale zekerheid op vrouwen omwille van hun veelal onderbroken loopbanen. Het huidige regeringsbeleid blijft hier blind voor. Nochtans zijn er wel alternatieven. Arbeidsduurverkorting voor iedereen is een goed alternatief om iedereen, vrouwen én mannen, ook alleenstaanden, toe te laten betaald werk, zorg, engagement en vrije tijd te combineren. Arbeidsduurverkorting doet bovendien de werkloosheid dalen, vergroot de financiële zelfstandigheid van vrouwen en geeft meer zorgkansen aan mannen. Waarop nog wachten om hier ernstig werk van te maken, was de reactie van het publiek. In de workshop over alternatieve relatie- en samenleefvormen werden de drempels en hefbomen van verandering in kaart gebracht voor al wie buiten de dominante norm van man-vrouw-kinderen valt.

Feministische vonken volop in het slot met prominente gasten die vertelden wat feminisme met hen doet. De persoonlijke statements werden met veel humor en strijdlust gebracht. Anaïs Van Ertvelde en Heleen Debruyne (Vuile Lakens), Kirsten van der Hul (NL, Change Agent), Samira Azabar (activiste), Jens van Tricht (NL, eMANcipator), Jessa Wildemeersch (theatermaakster), Petra De Sutter (arts-politica-transgenderactiviste) en Sarah Vandeursen (Kenji Minogue).

Vandaag bleek nog maar eens dat de Vrouwendag de vaste afspraak is en blijft voor stevig debat, inspirerende uitwisseling en netwerking over feminisme en gelijkheid v/m/x in Vlaanderen.

Info
Woordvoerster: Sofie De Graeve, 0479 78 98 33
www.furiavzw.be

Deze Vrouwendag was een organisatie van Furia in samenwerking met een Antwerps platform en met steun van Gelijke Kansen Vlaanderen, deBuren, het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, Stadsmakers en de provincie Antwerpen."