Logo Printen Logo RSS logo facebook

Grote online enquête rond transgender

Grote online enquête rond transgender

Het onderzoek richt zich tot iedereen die gendervariant, gender non-binair, genderfluïde, transgender of transseksueel is, of die aan travestie doet, in België woont en 16 jaar of ouder is.

10 jaar onderzoek naar transgender…

Tien jaar geleden al organiseerde het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen een grootschalig onderzoek naar de discriminatie en ongelijkheden waarmee transgender personen in België worden geconfronteerd. Die pioniersstudie was het vertrekpunt voor heel wat maatregelen, initiatieven en aanbevelingen rond de rechtssituatie van transgenders. Het eerste onderzoek kreeg de titel ‘Leven als transgender in België’ en is nog steeds beschikbaar via de website van het Instituut.

Maar op tien jaar tijd is er veel veranderd. Is België nu werkelijk een paradijs voor transgenders? Is het voor hen inmiddels goed leven in België? Tijd voor een nieuwe bevraging!   …en 10 jaar transgenderbeleid

In 2007 was België koploper met haar wet rond ‘transseksualiteit’. Transgenders die hun geslacht wilden aangepast zien, konden dat vanaf dat moment via een administratieve procedure bij de burgerlijke stand en hoefden niet langer langs de rechtbank te passeren waar een rechter hun nieuwe toestand moest vaststellen. Al snel bleek die wet maar voor een kleine groep transgenders echt bruikbaar. De medische voorwaarden die werden opgelegd voor een wijziging van de voornaam en de geslachtsvermelding waren te streng. Bovendien zijn ze ook strijdig met het mensenrecht om erkend te worden in de eigen genderidentiteit. In 2014 werd de genderidentiteit en genderexpressie expliciet opgenomen in de antidiscriminatiewetgeving. Het aantal transgenders dat hun weg vindt naar het Instituut om een melding te maken of informatie op te vragen, stijgt elk jaar. “Dat komt omdat transgenders vandaag veel zichtbaarder zijn,” zegt Liesbeth Stevens. “Dat is voor veel van een zeer positieve ontwikkeling, maar het betekent ook dat ze zich kwetsbaarder opstellen. Er blijven ook nog knelpunten die aangepakt moeten worden, zoals in de gezondheidszorg en de verzekeringen.” Volgens Liesbeth Stevens wordt een van deze dagen de nieuwe transgenderwet gestemd. 2017 zal op die manier een mijlpaal worden voor transgenders in België.

Waarover gaat de enquête precies?

De vragen gaan over een brede reeks onderwerpen: ervaringen op het werk, met familie en vrienden, de gezondheidszorg, over welbevinden, je plaats vinden in de samenleving, discriminatie ervaren, gesteund worden, enz. Het Instituut roept alle transgender personen op om deel te nemen aan het onderzoek en op die manier het toekomstige beleid mee te inspireren.

Je vindt de vragenlijst terug op www.transgenderinbelgium.be De enquête is volledig anoniem en beschikbaar in het Nederlands, Engels of Frans, van 1 mei tot 30 juni 2017. Of mensen tien jaar geleden al meewerkten aan de enquête of niet, heeft geen belang.

Het Instituut voor gelijkheid van vrouwen en mannen

Iedereen die gediscrimineerd wordt op grond van geslacht, wijziging in de geslachtsregistratie, genderidentiteit of genderexpressie kan contact opnemen met het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen om zich gratis en in alle vertrouwen te informeren over de eigen rechten of om klacht in te dienen. Dat kan via het gratis nummer 0800 12 800 (optie 1),  per mail via gelijkheid.manvrouw@igvm.belgie.be of via het formulier op de website van het instituut http://igvm-iefh.belgium.be


Nieuwsberichten


Kalender

« Mei 2018 »
M D W D V Z Z
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3