Logo Printen Logo RSS logo facebook

De rechten van homoseksuelen in de wereld: het ILGA- rapport van 2017

De rechten van homoseksuelen in de wereld: het ILGA- rapport van 2017

Ter gelegenheid van IDAHOT [1] publiceert de internationale organisatie ILGA de 11e editie van haar State-sponsored homophobia report, een wereldwijd rapport over geïnstitutionaliseerde homofobie. De NGO onderzocht de wetten inzake seksuele geaardheid en genderidentiteit in 124 staten.

Van de 124 staten [2] zijn er volgens het rapport 72 waar consensuele relaties tussen twee volwassen mannen nog steeds strafbaar zijn. In 45 van deze 72 landen geldt hetzelfde voor consensuele relaties tussen twee volwassen vrouwen.

In acht lidstaten van de VN worden homoseksuele handelingen beschouwd als een misdaad die bestraft wordt met de doodstraf. Vijf andere staten hebben de doodstraf ook in hun wetgeving staan, maar passen ze in de praktijk niet meer toe. Daarnaast zijn er nog 14 staten die homoseksuele handelingen bestraffen met een gevangenisstraf, gaande van 14 jaar tot levenslang.

Bovendien zijn triviale handelingen zoals hand-in-hand lopen met een partner van hetzelfde geslacht illegaal in 22 staten. Er worden zedenwetten toegepast die elke openbare uiting van homo- of transseksualiteit verbieden.

Naast individuele onderdrukking is er ook vrijwel geen mogelijkheid om zich gezamenlijk te mobiliseren. In 25 staten is het moeilijk of zelfs onmogelijk om een organisatie op te richten met als sociaal doel de bescherming van LGBTI-personen.

Hoe zit het met de bescherming van de rechten van homoseksuelen?
Slechts negen landen [3] vermelden seksuele geaardheid expliciet in hun grondwet als een beschermend criterium tegen discriminatie.
Op het gebied van werkgelegenheid hebben 72 landen wettelijke bepalingen die bescherming bieden tegen discriminatie op basis van seksuele geaardheid. 62 staten hebben verschillende alomvattende en specifieke wetten vastgelegd die discriminatie verbieden.
Het rapport vermeldt ook drie landen [4] waar conversietherapie officieel verboden is.
43 landen veroordelen haatmisdrijven en 39 landen verbieden het aanzetten tot haat op grond van seksuele geaardheid.

Wat de erkenning van homoseksuele koppels en homoparentale gezinnen betreft, stelt het ILGA-rapport vast dat het homohuwelijk legaal is in 23 staten en dat 28 andere staten het geregistreerd partnerschap erkennen. In 26 staten bestaan er wetten omtrent gezamenlijke adoptie.

Tot slot, wat betreft de mogelijkheden tot het bevorderen van de rechten van homoseksuelen: 86 staten hebben nationale mensenrechteninstituten die seksuele geaardheid in hun takenpakket opnemen.

To read:

- Het volledige rapport van ILGA, State-Sponsored Homophobia report 2017, is online beschikbaar in het Engels en het Spaans.
- Naast het rapport bracht ILGA de 124 landen en hun wettelijke bepalingen in kaart. Deze kaarten zijn beschikbaar in verschillende talen en kunnen bekeken worden op de site van ILGA.
-  De volledige databank met gegevens kan eveneens gedownload worden van de website.

Klik op de miniatuur om de afbeelding te vergroten.

Met dank aan Tiffany Van den Abeele, studente Master Vertaler VUB, stagiaire in Amazone, voor de vertaling van dit artikel.

[1] International Day Against Homophobia, Transphobia and Biphobia

[2] 122 VN-lidstaten, Taiwan en Kosovo

[3] Ecuador, Fiji, Kosovo, Malta, Mexico, Montenegro, Nepal, Portugal en Zweden

[4] Brazilië, Ecuador en Malta


Nieuwsberichten


Kalender

« December 2018 »
M D W D V Z Z
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6