Logo Printen Logo RSS logo facebook

Loud and United in Brussel: de vrouwenorganisaties roepen op tot revolutie

Loud and United in Brussel: de vrouwenorganisaties roepen op tot revolutie

Brussel 8 juni 2017 - "Een revolutie is geen hervorming". Met deze woorden sloten 350 experten, professionals en militanten die ijveren voor vrouwenrechten hun bijeenkomst Loud and United af. De bijeenkomst kwam er op initiatief van de Europese Vrouwenlobby en legde dit jaar de focus op geweld tegen vrouwen en meisjes.

Aanleiding voor de bijeenkomst was de twintigste verjaardag van het Observatorium dat door de Lobby opgericht werd in 1995. Tijdens de Conferentie van Peking werden door alle EU-lidstaten afspraken gemaakt over de naleving van de rechten van de vrouw. Vandaag werd gekeken in welke mate deze rechten de afgelopen tweeëntwintig jaar gerespecteerd werden.

Het Observatorium is een politiek orgaan en in die hoedanigheid wil het blijven waken over de bescherming van vrouwen-en meisjesrechten. Dat doet het door geweld tegen vrouwen en meisjes hoog op de politieke agenda te plaatsen. Het Observatorium wil ook dat de verantwoordelijke lidstaten hun beloftes naleven. Het is dankzij dit Observatorium dat de Lobby de eerste Europese gegevens over huiselijk geweld heeft kunnen publiceren in 1999.

« Een Europa waarin alle vrouwen en meisjes een geweldloos leven kunnen leiden, is voorlopig nog toekomstmuziek. Eén vrouw op de drie is het slachtoffer van geweld toegebracht door een man. Dagelijks zijn er vijftig Europese vrouwen die te maken krijgen met geweld. Elke acht minuten wordt een vrouw verkracht door een man. Vrouwen en meisjes worden ontvoerd en misbruikt in prostitutienetwerken, zijn het slachtoffer van genitale verminking en worden elke dag lastiggevallen op straat. Al deze vormen van geweld tegen vrouwen en meisjes dienen hetzelfde doel: vrouwen doen zwijgen, hun ondergeschikte positie willen behouden en het hiërarchische rollenpatroon tussen vrouwen en mannen consolideren », zegt Edith Schratzberger-Vecsei, voorzitster van de vrouwenlobby.

Echte verandering

« Zelfs als we erkennen dat er vooruitgang is, vragen we vandaag aan Europa om de Conventie van Istanbul te ratificeren, af te dwingen en erin te investeren. En dit alles moet gebaseerd zijn op de expertise van de vrouwenorganisaties. Geweld op vrouwen en meisjes vindt overal en elke dag plaats. Het is een Europese kwestie die om een Europees antwoord vraagt. Dat antwoord mag niet louter een hervorming zijn, er zijn concrete veranderingen nodig, » zegt Iliana Balabanova-Stoicheva, vice-voorzitster van de vrouwenlobby.

De Europese Vrouwenlobby vraagt daarom aan de vertegenwoordigers (m/v) van de verschillende Europese instellingen om te laten zien op welke manier zij zich inzetten tegen mannelijk geweld en hoe ze deze kwestie en de impact ervan zullen integreren in alle domeinen van de Europese politiek.

De vrouwenorganisaties in het hart van de verandering

De vrouwenlobby brengt de afgelopen vijfentwintig jaar vrouwenorganisaties in heel Europa samen. Volgens hen zijn is het dankzij de moed van de slachtoffers van geweld en van de overlevenden die de stilte hebben doorbroken, dat er de afgelopen jaren al serieuze resultaten zijn geboekt.

« Het is dus onwaar als men zegt dat vrouwelijke slachtoffers niet praten. De realiteit is dat onze stemmen niet gehoord worden of althans niet op dezelfde wijze worden aangepakt. Daarom blijven we zeggen dat geweld tegen vrouwen een politieke kwestie is. Enkel zij die voordeel halen uit de consolidatie van genderongelijkheid, hebben iets te verliezen als het geweld gepleegd door mannen zou verdwijnen en de mentaliteit errond zou veranderen in de goede zin, », zegt Fiona Broadfoot, overlevende van de seksindustrie en oprichtster van het project “Een meisje vormen” in het Verenigd Koninkrijk.

Ode aan de veerkracht, de kracht en de solidariteit, met het feministische icoon Gloria Steinem

De wereldwijd bekende feministische militante Gloria Steinem was ook aanwezig op het evenement, en zal meestappen tijdens de betoging donderdagavond. In de straten van Brussel zal ook zij concrete acties en reële veranderingen afdwingen. Dit moment van solidariteit is een belangrijk signaal naar de Europese Unie wat betreft het engagement van de vrouwenorganisaties in Europa. Zij zullen blijven pleiten voor een vrij Europa, vrij van elke vorm van geweld gepleegd door mannen op vrouwen en meisjes.

« Meer nog dan armoede, natuurlijke grondstoffen, religie of de mate van democratie, is geweld tegen vrouwen de meest betrouwbare voorspeller om aan te tonen of een natie gewelddadig is, en bovendien zelf geweld zal gebruiken tegen andere landen. Gendergeweld is zo’n belangrijke kwestie geworden, dat er vandaag, voor het eerst in de geschiedenis, minder vrouwen dan mannen op aarde zijn », zegt Gloria Steinem.

« Geweld tegen vrouwen en meisjes is nooit toevallig. Het is structureel van aard. En we kunnen er allemaal iets aan doen. Laat ons de stilte doorbreken en de onverschilligheid aanklagen! », zegt Edith SchratzbergerVecsei, , terwijl de betogers slogans scanderen, onder de vlag van Loud and United.

Alle foto’s van de betoging Loud and United


Nieuwsberichten


Kalender

« Januari 2019 »
M D W D V Z Z
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3