Logo Printen Logo RSS logo facebook

Wereldmeisjesdag: Unlock the power of girls

Woensdag 11 oktober 2017 09:00-23:30 |
Wereldmeisjesdag: Unlock the power of girls

“Ingenieur worden? Meisje, dat is toch niets voor jou!”. "Directrice? Weet je wel zeker? En kinderen dan?" "Premier? Dat is in België nog nooit gebeurd!". Door steeds opnieuw meisjes en vrouwen te associëren met minder belangrijke rollen, richtingen en machtsniveaus, verlies je als maatschappij een enorm potentieel.

Plan International biedt ondersteuning aan wie verandering wil. We moedigen jongeren, en dan vooral meisjes, wereldwijd aan om gelijkheid tussen mannen en vrouwen te verdedigen. Ook in België. Jouw steun zorgt ervoor dat jongeren in België

... de algemene mentaliteit veranderen

Stereotypes en vooroordelen beknotten meisjes én jongens. "Wees mooi en lief". "Wees sterk en moedig". Wie is immuun voor deze clichés? Wie heeft ze zelf nog nooit gebruikt? Bewust of onbewust. Met als gevolg dat discriminatie en geweld tegenover meisjes in het ene land als erger wordt beschouwd dan in het andere. In België gaat de gelijkheid voor meisjes en jongens in stijgende lijn, maar tot op vandaag is er nog geen enkel land in de wereld waar echt deze gelijkheid is bereikt.

Plan International betrekt jongeren, en in het bijzonder meisjes, bij sensibiliseringscampagnes wereldwijd. Ook in België. Zodat iedereen zich vragen gaat stellen bij de ongelijke machtsverhoudingen. Met de Girls Takeover bijvoorbeeld: elk jaar op 11 oktober, Wereldmeisjesdag, nemen meisjes voor één dag de plaats in van een invloedrijke man om aandacht te trekken voor de afwezigheid van vrouwen vanaf een bepaald machtsniveau, en dat in heel veel verschillende sectoren.

... politiek én budgetten beïnvloeden

Of het nu in Benin, Laos, Bolivia of België is, wetten en budgetten moeten zo gemaakt en afgestemd worden dat meisjes een opleiding naar keuze kunnen volgen en een volwaardig beroep kunnen uitoefenen. Zo maken we komaf met besnijdenis, kindhuwelijken en tienerzwangerschappen en stoppen we seksuele intimidatie en geweld van allerlei aard tegen vrouwen en meisjes.

Plan International leert jongeren, en in het bijzonder meisjes, om hun stem te laten horen tegenover beleidsmakers. Dankzij een ijzersterk netwerk en de kracht van nieuwe technologie staan jongeren uit de hele wereld samen op voor hun rechten.

... gelijkheid op de agenda van scholen en media zetten

Gelijkheid. Een enorme uitdaging waar de positieve evolutie van je samenleving mee staat of valt. Iedereen heeft baat bij gelijkheid en ze moet dan ook door iedereen worden gedragen. Jongens zijn net zo goed betrokken als meisjes. Ze worden dan wel minder gediscrimineerd, ook zij worden geconfronteerd met stereotypes en vastgeroeste vooroordelen. Ook zij strijden mee voor gelijkheid!

Plan International België zet gelijkheid en kinderrechten hoog op de agenda van scholen en de pers. We ontwikkelen lesmateriaal voor basis- en middelbare scholen en publiceren studies, enquêtes en bevindingen. Doel is om zoveel mogelijk mensen in actie te krijgen voor gelijkheid.

Kom in actie


Nieuwsberichten


Kalender

« December 2018 »
M D W D V Z Z
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6