Logo Printen Logo RSS logo facebook

Mobiella: kansarme vrouwen en vervoersarmoede, een project van ella vzw

Mobiella: kansarme vrouwen en vervoersarmoede, een project van ella vzw

In september 2017 startte ella vzw een nieuw project, ondersteund door het OCMW van de stad Gent, namelijk "Mobiella".

"Mobiella" gaat over vervoersarmoede bij kansarme vrouwen. Het is een actieonderzoek dat peilt naar de mobiliteitsuitdagingen van vrouwen uit etnisch-culturele minderheden in de stadswijk Nieuw Gent. Het project wilde deze vrouwen empoweren door samen met hen op zoek te gaan naar actiemogelijkheden en nieuwe duurzame communicatiekanalen in het leven roepen.

Het project werd uitgevoerd in drie fasen. In de eerste fase werden de vervoerspatronen, de vervoersmiddelen en de knelpunten van de deelneemsters in kaart gebracht. In de tweede fase werd informatie ingewonnen bij sleutelfiguren uit sociale en welzijnsorganisaties en bij de mobiliteitsverantwoordelijken van de Stad Gent. In de laatste en derde fase werden er een concrete voorstellen geformuleerd en werden er concrete oplossingen aangereikt voor acties op het terrein.

De projectresultaten werden verwerkt in een praktijkboek zodat de methodiek en de resultaten naar andere stadswijken overdraagbaar worden.

Een van de acties in het kader van dit project was het "Mobiella-ontbijt". Tijdens dit ontbijt werden de mobiliteitsproblemen en de mogelijke oplossingen, die aan bod kwamen in de interviews en focusgroepen samengevat en voorgesteld. Bekijk het resultaat door op onderstaand beeld te klikken.

JPEG - 46.1 kB

Maar dit praktijkboek biedt geen pasklare recepten. Het project heeft vooral willen aantonen dat door nauw contact en door aanwezigheid in de wijk, men er mensen wel degelijk toe kan brengen om zich uit te spreken over beleidsthema’s. Sommige zogenaamd "slecht" bereikbare groepen zijn "anders" bereikbaar. Het is de verdienste van dit Mobiella-project om dit duidelijk te maken.

Voor meer informatie, contacteer projectmedewerker Carolina Mojica.

Lees en download het praktijkboek hier.


Nieuwsberichten


Kalender

« Januari 2019 »
M D W D V Z Z
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3