Logo Printen Logo RSS logo facebook

Amazone zet een heel jaar lang de vrouwenorganisaties in de kijker

Amazone zet een heel jaar lang de vrouwenorganisaties in de kijker

Vanaf vandaag stellen we maandelijks een nieuwe organisatie uit onze catalogus voor. Naar aanleiding van 8 maart bijt Amazone de spits af. Amazone is het kruispunt voor gendergelijkheid en een huis waar een twintigtal vrouwenorganisaties die werken rond gendergelijkheid hun thuis hebben. Amazone ondersteunt het werk van de vrouwenverenigingen onder het motto: samen sterk!

Het Amazonehuis herbergt ook een Documentatiecentrum Gendergelijkheid, een restaurant en congrescentrum en organiseert zelf ook campagnes, events en acties om vrouwenrechten te verdedigen en te verbeteren. Recent werd ook het Fonds Vriendinnen van Amazone opgericht, dat met Art’mazone vrouwelijke kunstenaars wil steunen en motiveren. Twee maal per jaar organiseert Art’mazone een expo in het Amazonehuis.

De databanken van Amazone hebben een nieuwe look!

De databanken bevatten de collectie van het Documentatiecentrum Genderbeleid en een korte voorstelling van de organisaties actief in het domein van gendergelijkheid.

De databanken bestaan enerzijds uit het repertorium van organisaties de actoren op het vlak van gendergelijkheid in de kijker: feministische organisaties en vrouwenverenigingen, groeperingen en netwerken die actief zijn op het terrein, parastatale en academische instellingen…. Deze online gids bevat een waaier aan verenigingen en toont de pluraliteit en verscheidenheid van de actoren op het vlak van gendergelijkheid. Vanaf nu vindt u hier ook de instellingen die van overheidswege bevoegd zijn voor gendergelijkheid: ministers, staatssecretarissen, administraties.

Daarnaast zet de catalogus van de collectie van het Documentatiecentrum. Centraal staat het beleid op het vlak van gendergelijkheid. Je vindt er documenten van zowel overheid als middenveld: beleidsbrieven, studies en rapporten, cijfers, wetgeving, memoranda… Deze specifieke collectie toont de evoluties in het beleid inzake gendergelijkheid.

Het systematisch verzamelen en het professioneel behandelen van deze informatie is de stille maar stellige getuige van een actief feminisme. Amazone vond het steeds belangrijk om een spoor te bewaren van deze bijzondere bronnen. De realisatie van gendergelijkheid vraagt om een continue en volgehouden inzet, terwijl het beleid op dit vlak een vluchtig karakter heeft: beleidsprioriteiten, subsidielijnen, studies, enz. schrijven zich in binnen de termijn van één legislatuur. De Amazone-collectie helpt dit genderbeleid te ontwarren, vertrekkend van het Decennium van de Vrouw (1976-1985).


Het Amazone Documentatiecentrum Genderbeleid beantwoordt uw informatieaanvragen. Vermeld uw vraag, de context van uw onderzoek, de aard van de informatie die u zoekt en de deadline.

Onze collectie is ter plekke te raadplegen, na afspraak.

Contact: docu@amazone.be of 02 229 38 02.


Nieuwsberichten


Kalender

« Januari 2019 »
M D W D V Z Z
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3