Logo Printen Logo RSS logo facebook

Vrouw & Maatschappij - CD&V politica: gemeenteraadsverkiezingen 2018

 30. Vrouw & Maatschappij - CD&V politica: gemeenteraadsverkiezingen 2018

Met de verkiezingscampagne ‘Kies voor evenwicht #StemVrouw’ voor de lokale en provinciale verkiezingen van 14 oktober 2018 brengt Vrouw & Maatschappij – CD&V politica een positief verhaal. Ze zetten de sterkte van vrouwelijke politica’s in de kijker en schuiven verschillende thema’s als speerpunt naar voren: hier kunnen vrouwen in het bestuur echt het verschil maken.

Onder de slogan “Kies voor evenwicht #StemVrouw” zet Vrouw & Maatschappij – CD&V politica in op een positieve keuze voor een evenwichtig, gendervriendelijk en dus goed bestuur. Voor V&M is de weg vooruit, een weg waar vrouwen mee aan het stuur zitten. Hiervoor baseren ze zich op vijf speerpunten; veiligheid, solidariteit, leefbaarheid, mobiliteit en -uiteraard- gelijkheid. Met deze speerpunten wil V&M bij deze verkiezingen haar leden en politica’s ondersteunen in de uitbouw van een campagne, die de focus legt op levenskwaliteit in alle aspecten van het lokale leven.

VEILIGHEID

Van altijd op je hoede naar altijd op je gemak.

Een leefbare gemeente wil zeggen een veilige gemeente voor al haar inwoners. Ondanks het feit dat mannen het vaakst geconfronteerd worden met reële onveiligheid, zijn het vooral vrouwen die zich onveilig voelen. Uit de Gallup-studie (2016) met meer dan 140 landen bleek dat 45% van de vrouwen aangaf zich ‘s nachts niet veilig te voelen, vergeleken met 27% van de mannen. Nochtans kunnen stad en gemeente dat onveiligheidsgevoel alsook de reële onveiligheid aanpakken met een aantal gerichte maatregelen. V&M pleit voor een genderslimme stads- en dorpsinrichting. Met andere woorden: een inrichting die maakt dat iedereen zich veilig voelt en die zorgt voor een publieke ruimte op maat van iedereen waar alle inwoners zich vrij kunnen bewegen.

SOLIDARITEIT

Alleenstaande ouders staan er niet alleen voor.

Een leefbare stad of gemeente zet in op het creëren, onderhouden en verbeteren van sociale samenhang en solidariteit. Ze wil eenzaamheid onder haar inwoners beperken en jong en oud de kans bieden om deel te nemen aan het openbare leven. Een genderslimme gemeente & stad zorgt bovendien dat er laagdrempelige initiatieven worden aangeboden die vrouwen en mannen van verschillende doelgroepen bereiken en die tevens rekening houden met de combinatie van arbeid, zorg en gezin.

LEEFBAARHEID

Verzorgingsruimtes voor mama’s én papa’s. Daar zorgen wij voor!

Inclusiviteit en tolerantie zijn belangrijk voor een leefbare stad en gemeente. Dit heeft ook te maken met de ruimte die er is voor ouderen, jongeren, kinderen en de allerkleinsten. Het is niet altijd vanzelfsprekend om in België op stap te gaan met jonge kinderen. Ergens een ververstafel vinden om je baby of peuter te verschonen is soms een hele opgave. Voor papa’s is het bovendien extra moeilijk. Vaak vinden ze enkel een verschoontafel in de vrouwentoiletten. Jonge mama’s kennen het wel, hun baby schreeuwt om melk en wil hier en nu drinken. Mama’s die borstvoeding geven voelen vaak schroom om te voeden in het openbaar. V&M vindt dat borstvoeding geven op openbare plaatsen genormaliseerd moet worden.

MOBILITEIT

Een vlotte buurt loopt op (fiets)wieltjes.

We staan met zijn allen teveel inde file, zelfs tot in onze dorps- en stadskernen. Dat kost handenvol geld, legt beslag op onze vrije tijd en is een ramp voor onze leefomgeving. V&M kiest daarom radicaal voor het alternatief: Koning Fiets. Goedkoop, snel, gezond, klimaatvriendelijk en bevorderend voor het sociaal contact. Geen enkel ander vervoermiddel bundelt al deze voordelen. Het is aan Vlaanderen om de ruimte te creëren om het fietscomfort te verhogen voor onder andere woon-werkverkeer. Maar omdat 83% van de Vlamingen zelfs voor verplaatsingen van minder dan 5 km nog steeds de wagen neemt, zijn we overtuigd van het belang van onze lokale afdelingen en

GELIJKHEID

Een goed bestuur is een evenwichtig bestuur.

In België vieren we dit verkiezingsjaar 70 jaar vrouwenstemrecht. Toch vormt de participatie van vrouwen aan het politieke gebeuren echter nog steeds een pijnpunt. Ondanks de positieve trend van de laatste jaren stellen we immers vast dat vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd zijn in de verschillende (uitvoerende) lokale politieke besluitvormingsorganen. Zo is slechts 15,9% van alle burgemeesters een vrouw. Dit terwijl vrouwen bij de lokale verkiezingen in 2012 goed waren voor maar liefst 36,1% van alle verkozenen! De schepencolleges bestaan gelukkig gemiddeld wel al voor 34% uit vrouwen. Toch is er een duidelijk probleem qua doorstroming van vrouwelijke verkozenen naar een uitvoerend mandaat. Eénzelfde trend zien we bij de provinciale deputés, daar is slechts 29% een vrouw. Dit kan en moet beter!

Vrouw&Maatschappij-CD&V politica verzorgt ook een campagneaanbod voor politica’s & lokale afdelingen en biedt coaching voor politica’s. Meer informatie via deze pagina.

Bron: http://www.vrouwenmaatschappij.be/s...


Nieuwsberichten


Kalender

« Januari 2019 »
M D W D V Z Z
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3