Logo Printen Logo RSS logo facebook

Hoe gendergevoelig is uw parlement? EIGE ontwikkelde een meetinstrument

Hoe gendergevoelig is uw parlement? EIGE ontwikkelde een meetinstrument

U bent gemeenteraadslid, parlementariër of administratieve medewerk.st.er van een parlement en u wilt u weten of uw college of parlement goed bezig is op het vlak van gendergelijkheid? Wel, dan kan u voortaan gebruik maken van een door het Europees Instituut voor Gendergelijkheid (EIGE) ontwikkeld meetinstrument om de gendervriendelijkheid van een politieke vergadering te meten.

Waartoe dient het?

Het door EIGE ontwikkeld meetinstrument stelt u in staat om de gendergevoeligheid van een parlementaire vergadering te meten. De tool laat u bepalen hoe open en gevoelig lokale, regionale en nationale parlementen zijn op het vlak van gendergelijkheid. En maakt u opmerkzaam op wat er zou moeten veranderen in de organisatie en in de werkprocedures om een bepaalde bestuursvergadering meer gendergevoelig te maken.

Met dit meetinstrument ontdekt u:

  • het aantal vrouwen en mannen (zowel van de verkozenen als van het administratief personeel) in een parlementaire vergadering en hun functie en positie;
  • de manier waarop interne procedures en besluiten die door dergelijke vergadering zijn aangenomen de gendergelijkheid respecteren en bevorderen.

En door regelmatig zelfbeoordelingen uit te voeren kan u bovendien veranderingen in gendergevoeligheid opvolgen over verloop van tijd.

Hoe er mee aan de slag?

Indien u als medewerk.st.er van een parlement met dit meetinstrument de gendergevoeligheid van uw vergadering wil bepalen, moet u wel eerst een account aanmaken. U krijgt dan een vragenlijst en een login toegestuurd. Als individu kan je inloggen zonder eerst aan te melden.

En uiteraard is beschikken over bepaalde data essentieel. Maar eens deze voorhanden, dan helpt het meetinstrument u om de sterke en zwakke punten van uw assemblee te ontdekken.

Het resultaat

Na het invullen van de vragen op alle terreinen beantwoord, bekomt u een score van gendergevoeligheid voor uw parlement. U kan dan bepalen of uw vergadering goed bezig is en wat er moet verbeterd worden.

De tool stelt vragen op 5 terreinen:
1. Gelijke kansen om het parlement BINNEN TE GERAKEN
2. Gelijke kansen om INVLOED uit te oefenen in het parlement
3. De RUIMTE voor “vrouwenzaken” op de parlementaire agenda
4. Gendergevoeligheid van de gerealiseerde WETGEVING
5. De SYMBOLISCHE functie van het parlement

Voor wie is deze tool bestemd?

Dit meetinstrument richt zich naar in de eerste plaats naar parlementariërs en parlementaire medewerk.st.ers (u kunt de versie van de nationale parlementen of de versie van de regionale parlementen gebruiken, afhankelijk van uw type vergadering).
Gebruikers van de tool kunnen zijn:
-  spre.e.k.st.ers in het parlement
-  vrouwenverenigingen en –groepen
-  politieke partijen

Maar ook als lobby-organisatie kan u met dit meetinstrument aan de slag. U kan de tool gebruiken om mensen bewust te maken van gendergelijkheid in parlementen en politieke partijen en om in samenwerking met parlementaire leden, organen en partijen te pleiten voor meer gendergelijkheid in de politieke besluitvorming. En bent u academicus.a? Dan is deze tool een nuttig instrument om de gendergevoeligheid van colleges en parlementaire vergaderingen te onderzoeken.

Aan de slag

- Ga naar de tool.


Nieuwsberichten


Kalender

« December 2018 »
M D W D V Z Z
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6