Logo Printen Logo RSS logo facebook

Femma steunt campagnes en geeft input aan beweging.net

21. Femma steunt campagnes en geeft input aan beweging.net

Femma publiceerde geen eigen memorandum in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018, maar verleende haar steun aan voorbereidende campagnes en gaf input aan beweging.net op het vlak van gendergelijkheid en middenveldsparticipatie.

Femma ondersteunde:
- de campagne "Ik stem ook";
- de campagne "Iedereen burgemeester"

Femma levere input voor de verkiezingseisen van beweging.net:
- Uitdagingingen voor een volgend gemeentebestuur;
- Uitdagingen voor een volgend provinciebestuur.

De campagne "Ik stem ook"

De Wakkere Burger vzw, het Minderhedenforum en ORBITvzw sloegen daarom de handen in elkaar voor de campagne ‘Ik stem ook’. Uit de cijfers bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 en 2012 blijkt immers dat de grote meerderheid van de niet-Belgische inwoners van Vlaamse en Brusselse gemeenten geen gebruik maakt van zijn mogelijkheid op gemeentelijke stemrecht. .

De campagne beoogt concreet dat

  • meer kiesgerechtigde EU-burgers en niet-EU-burgers gebruik zouden maken van hun kiesrecht tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 14 oktober 2018 (en volgende);
  • er een administratieve vereenvoudiging komt om het kiesrecht effectief om te zetten in een geregistreerde deelname en dus in stemplicht;
  • er een verhoogde interesse wordt bereikt bij niet-Belgen om politiek te participeren op andere manieren dan enkel het gebruiken van hun kiesrecht bij gemeenteraadsverkiezingen.

Website campagne "Ik stem ook".

Iedereen burgemeester

Via het platform "Iedereen burgemeester" kon je tot en met februari 2018 terecht om ideeën te posten en mee te discussiëren over hoe jouw gemeente aangenamer kan worden. Met die ideeën ging beweging.net aan de slag om de lokale politieke partijen te inspireren voor hun verkiezingsprogramma’s.

Website campagne "Iedereen burgemeester".

De verkiezingseisen van beweging.net op het vlak van gendergelijkheid en middenveldsparticipatie

Voor beweging.net moet elke gemeente resoluut gaan voor een sociaal rechtvaardige en een ecologisch duurzame samenleving. En daarmee schakelt de organisatie zich resoluut in in de realisatie van de "Sustainable Development Goals (SDGs)" ("Duurzame Ontwikkelingsdoelen) van de Verenigde Naties. Doelstelling 5 van deze SDGs betreft gendergelijkheid.

Lokaal niveau
Beweging.net stelt dat ook het lokale beleidsniveau een actieve rol dient te spelen om de gelijke kansen tussen vrouwen en mannen te bevorderen en oog moet hebben voor de specifieke noden en bekommernissen van vrouwen in een gemeente. Zij formuleren voorstellen i.v.m.:
- ritsprincipe op de kieslijst
- schepen en ambtenaar gelijke kansen
- gender mainstreaming
- gendersensitief beleid

Provinciaal niveau
Door de hervorming van het binnenlands bestuur heeft het provinciale niveau minder mogelijkheden om in gesprek te gaan met het brede provinciale middenveld. De organisatie vraagt daarom dat de provincie het middenveld tweemaal per jaar zou uitnodigen en hiervoor de nodige administratieve en financiële ondersteuning zou geven.

Lees de verkiezingseisen van beweging.net.


Nieuwsberichten


Kalender

« December 2018 »
M D W D V Z Z
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6