Logo Printen Logo RSS logo facebook

Enkele tools voor gender mainstreaming op lokaal vlak

Enkele tools voor gender mainstreaming op lokaal vlak

Wij vermelden hier graag enkele tools die nuttig zijn om gender mainstreaming te implementeren op lokaal niveau. De verwijzing naar deze tools geldt als smaakmaker. Vergeet niet om u hierover verder te informeren. De excellente verwijzingen in het Memorandum voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018 van de Vrouwenraad kunnen hier dienen als leidraad. Kijk onder het hoofdstukje "Instrumenten" (vanaf pag. 22). En zij-kant zet in het artikel "Genderbeleid in het lokale bestuur: goede voorbeelden uit Europa" niet alleen het "Europees charter voor gelijkheid van vrouwen en mannen op lokaal vlak" in de kijker maar verwijst ook naar gerealiseerde projecten in verschillende EU-landen, te exploreren via http://www.charter-equality.eu/.

Enkele tools

- LEER (Lokale Emancipatie Effecten Rapportage), VVSG & Impuls (2000)

De LEER is een stappenplan (met 6 stappen [1] ) waarmee het lokale beleid getoetst wordt op het effect op gelijke kansen voor vrouwen en mannen. Het is een hulpmiddel dat beleidsmakers in staat stelt om de - vaak verborgen en onbedoelde - discriminatie in beleidsvoornemens en beleidsplannen op te heffen. Bedoeling is om de kwaliteit van het beleid te verbeteren en om de doelstellingen van gelijke kansen te bevorderen in alle beleidsdomeinen.

- Lokaal gelijkekansenbeleid: een uitdaging voor gemeente en OCMV, Kristel Wildiers en Ann Lobijn (2000)

Praktische handleiding met een overzicht van de basisvoorwaarden om een effectief gelijkekansenbeleid te voeren. Schepenen, gemeenteraadsleden, ambtenaren en bevolking vinden er concrete aanbevelingen en tips om het gelijke kansenbeleid verder uit te bouwen of op te starten. Er wordt stilgestaan bij veel voorkomende struikelblokken en weerstanden en je vindt er ook een model van bestuursakkoord dat gelijke kansen als bevoegdheid erkend zowel in het interne beleid (t.a.v. personeel) als in het externe beleid (t.a.v. de bevolking).

- Groot gelijk: gelijke kansen als mainstreaming in het lokale beleid, Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebstrijding, Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (2008)

Deze handleiding wil de praktijkondersteuning zo concreet mogelijk houden door verschillende checklists op te nemen en omvat 4 hoofdstukken.

  • Het hoofdstuk "Gelijke kansen in het lokale beleid" beschrijft een stappenplan dat in vijf etappes leidt naar gelijke kansen als een rode draad in het lokale beleid.
  • Het deel "Gelijke kansen in de lokale dienstverlening" beschrijft hoe gelijke kansen een plaats krijgen binnen vier domeinen van lokale dienstverlening.
  • "Gelijke kansen in het overleg met de bevolking" illustreert hoe mainstreaming van gelijke kansen vorm krijgt binnen drie gemeentelijke communicatieniveaus.
  • Het hoofdstuk "Gelijke kansen in het lokale personeelsbeleid" gaat in op zes loopbaangebeurtenissen en de manier waarop gelijke kansen hierin een plaats krijgt.

Ga op zoek!

De hierboven vermelde publicaties en talrijke gidsen voor de implementatie van gender mainstreaming, gender budgeting en gendervriendelijke stadsplanning kan u vinden (veelal in elektronisch formaat) via de online catalogus van het Amazone Documentatiecentrum Genderbeleid. Als zoektermen suggereren wij: "gender mainstreaming" / "publieke ruimte" / "stadsstudies"... .

Wij wensen u veel exploratiegenot. Maar aarzel niet om het Amazone-Documentatiecentrum Genderbeleid rechtstreeks te contacteren met een specifieke zoekvraag via docu@amazone.be. Wij helpen u graag verder.

[1] De 6 stappen zijn: Stap 1: Verzamelen van gegevens; Stap 2: Analyse van de gegevens; Stap 3: Analyse van de doelgroepen; Stap 4: Analyse van de doelstellingen; Stap 5: Analyse van de beleidsmaatregelen; Stap 6: Analyse van de middelen.


Nieuwsberichten


Kalender

« Januari 2019 »
M D W D V Z Z
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3