Logo Printen Logo RSS logo facebook

Hoe zit het met het m/v-evenwicht: enkele cijfers

15. Hoe zit het met het m/v-evenwicht: enkele cijfers

De aanwezigheid van vrouwen in de publieke ruimte is nog steeds geen feit. Dat wordt opnieuw duidelijk wanneer je de vrouwelijke vertegenwoordiging op lokaal en provinciaal niveau van naderbij bekijkt. Wij maken in dit artikel dankbaar gebruik van de informatie die voor Vlaanderen en Brussel werd verzameld door de politieke vrouwenorganisatie zij-kant.

1. Vrouwelijke aanwezigheid in de mandaten (toestand augustus 2017)

Uit gegevens van augustus 2017, afkomstig uit de Pinakes-databank blijkt dat de pariteit in de gemeentelijke en provinciale mandaten nog verre van bereikt is. De cijfers spreken voor zich;

  • slechts 37% van de gemeenteraadsleden (inclusief voorzitters) en 34% van de schepenen in de Belgische gemeenten is een vrouw;
  • slechts één op de zes burgemeesters (16%, inclusief waarnemende burgemeesters) is een vrouw;
  • provincieraden tellen 41% vrouwen;
  • 29% van de gedeputeerden in de provincieraden is vrouw;
  • amper één op de tien gouverneurs is een vrouw.

Consulteer voor meer details het artikel "Hoe evenwichtig is jouw gemeente?" op de website van zij-kant. Bovendien krijg je via een bijgevoegd excel-bestand een overzicht van de v/m-verhouding in de gemeenteraad en het schepencollege voor elke Belgische gemeente.

2. Vrouwelijke lijsttrekkers

  • Vlaanderen

Op basis van het artikel "Partijen raken niet aan een derde vrouwelijke lijsttrekkers", waarin de m/v-verdeling van de kopstukken op de kieslijsten in Vlaanderen wordt bekeken, kunnen wij het met zij-kant eens zijn: "met de hete verkiezingsadem in de nek denken partijen vooral strategisch". De klassieke partijen zetten namelijk nog geen derde vrouwen op de eerste plaats van hun lijsten. Er is één positieve uitzondering, namelijk de provincie Antwerpen. De slechtst scorende partijen zijn Open Vld en Vlaams Belang.

Consulteer het artikel "Partijen raken niet aan een derde vrouwelijke lijsttrekkers" op de website van zij-kant voor meer details en overzichtelijke grafieken.

  • Brussel

V.w.b. Brussel verwijst zij-kant naar de website "www.allemaalmannen.be" van Brussels parlementslid en zij-kant-ambassadrice Hannelore Goeman. Hannelore Goeman lijstte alle lijsttrekkers per gemeente op en publiceerde hiervan de resultaten. Ook hier meer van hetzelfde: net als in Vlaanderen wordt in Brussel driekwart van de lijsten getrokken door een man.

Consulteer het artikel "Allemaal mannen, ook in Brussel" op de website van zij-kant of bezoek de website "Allemaal mannen".

Icons made by Scott de Jonge from www.flaticon.com is licensed by CC 3.0 BY

Nieuwsberichten


Kalender

« December 2018 »
M D W D V Z Z
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6