Logo Printen Logo RSS logo facebook

Bij de aankomst: vrouwelijke verkozenen in Vlaanderen

2. Bij de aankomst: vrouwelijke verkozenen in Vlaanderen

Officiële cijfers

Op de webpagina ’De lokale verkiezingen in cijfers" van de website vlaanderenkiest.be" lezen we dat er een positieve evolutie is v.w.b. het aantal verkozen vrouwen.

In totaal zouden er 2.840 vrouwen verkozen zijn in 2018. Het gaat hier om 38,4% van alle verkozenen. Dit is een stijging met 2,2 procentpunten vergeleken met 2012 (2.698 vrouwen). Niettemin blijft het aantal verkozen mannen beduidend hoger: 4.558 personen of 61,6% van het totale aantal verkozenen.

NB: Amazone kan nog geen tabellen en grafieken opstellen omdat het Waals Gewest nog geen gedetailleerde resultaten van de gemeente- en provincieraadsverkiezingen verschafte opgesplitst naar geslacht. Wij volgen dit op. Dank voor uw geduld.

Vrouwenbeweging

Ook de vrouwenbeweging startte de telling en leverde commentaar:

  • De Vrouwenraad reageert in haar artikel "De gemeenteraadsverkiezingen 2018: gelijke politieke deelname in zicht?" op de kiesresultaten. De koepel betreurt dat geen enkele centrumstad een vrouwelijke burgemeester krijg. Zij beklemtonen nogmaals de belangrijke plaats van de lijsttrekker om verkozen te worden en de invloed van het ritssysteem. De Vrouwenraad roept de politieke partijen nu op om evenwichtige schepencolleges v/m samen te stellen. Vrouwenraad stelt ook een overzicht op met de resultaten:"Lokale verkiezingen in cijfers".
  • zij-kant klaagt in het artikel "1 op de 7 gemeenteraden blijven mannenbastions" aan dat het gemeentelijk niveau nog een tandje moet bijsteken. Zij geven ook een overzicht van steden die goed en slecht presteerden op het vlak van genderevenwicht.
  • Femma betreurt in het artikel "Aantal vrouwelijke verkozenen stijgt licht" dat de stijging van het aantal verkozen vrouwen maar langzaam vooruitgaat. Zij analyseren de resultaten per provincie en per partij. Femma verwijst ook naar de goede resultaten voor Brussel en vraagt zich af of het ritsprincipe op de kieslijst ook niet mogelijk zou zijn in Vlaanderen. En nu nog de mandaten: Femma hoopt dat de Vlaamse politieke partijen gehoor zullen geven aan de roep om meer vrouwelijke bestuurders.
  • Vrouw en Maatschappij CD&V Politica vraagt in het artikel "Aantal vrouwen met een burgemeesterssjerp daalt" om een grondwettelijke verankering van pariteit in de lokale uitvoerende organen. Na een eerste voorlopige telling door deze politieke vrouwenvereniging blijkt immers dat er de volgende bestuursperiode minder vrouwelijke burgemeesters zullen zijn. Wel verheugt de organisatie in dit artikel dat het aantal vrouwelijke verkozenen steeg. Maar de beeldvorming rond en de zichtbaarheid van vrouwelijke politica blijft problematisch.
  • RoSa zet op 18/10/2018 in "Gender in de pers" de verkiezingen in de kijker. In het artikel wordt verwezen naar resultaten en naar analyses over de vraag hoe gelijke vertegenwoordiging in de politiek te verwezenlijken. Leuk toemaatje: sprokkeling van persartikelen i.v.m. de kiesresultaten van vrouwelijke verkozenen.

Nieuwsberichten


Kalender

« Januari 2019 »
M D W D V Z Z
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3