Logo Printen Logo RSS logo facebook

Een #MeToo-cao als eis van de 47ste Vrouwendag

Een #MeToo-cao als eis van de 47ste Vrouwendag

Eén jaar na #MeToo pleit Furia voor een sectorspecifieke #MeToo-cao. Dergelijke #MeToo-cao laat immers toe om verder te gaan dan het bestaande wettelijk kader en zet werkgevers aan om een beleid te ontwikkelen, aangepast aan de sector.

Gisteren (11/11/2018) had de 47ste Vrouwendag plaats in het GC De Kriekelaar in Brussel. En hij mocht er opnieuw zijn.

Hannah Helseth opende de dag met een uiterst interessante voordracht met als titel "Combatting sexual harassment in a multicultural society". De inhoud van haar lezing was gebaseerd op haar recent (in het Noors) verschenen boek "I wish I had said: a handbook against sexual harassment" en besprak het thema "seksuele intimidatie op de werkvloer" [1].

Haar benadering van het thema was een "eye-opener". Niet alleen wist zij het concept van seksuele intimidatie tot op het bot uit te rafelen, maar zij toonde ook aan hoe noodzakelijk het is dat een intersectioneel feminisme heersende en traditionele genderrollen in vraag stelt. Er moet een woordenschat ontwikkeld worden zodat het fenomeen van ongewenste seksuele gedragingen en impliciete man/vrouw-patronen bespreekbaar worden. Bovendien moet iedereen betrokken worden in de #MeToobeweging: intersectionaloiteit is geen theorie, maar een manier om vragen te stellen op een inclusieve manier.

Neuw was het concept van thematafels, georganiseerd tijdens de lunchpauze. Bezoek.st.ers konden aanschuiven en in discussie gaan met vertegenwoordig.st.ers van de vrouwenbeweging rond een tiental thema’s. En naderhand werd er een debriefing gehouden. De reacties op het concept waren positief. Maar wat blijkt: de kennis over de vrouwenbeging en de instellingen voor gendergelijkheid kan beter en de vraag naar netwerking is groot. Het Amazone-repertorium kan hier ongetwijfeld goede diensten bewijzen!

In de namiddag bekeek het debat "#metoo een jaar later" de stand van zaken in België [2]. In andere panels kwamen nog twee grote thema’s aan bod: Hoe verhouden feminisme en racisme zich tot elkaar? En hoe staan feministen tegenover de (gratis) inzet van het vrouwelijk lichaam? En opnieuw verrasten de spreeksters met "ongehoorde" argumenten om gedachten te framen. En daarnaast op het programma: workshops zelfverdediging.

Niet te vergeten dat heel de dag zich weerom voltrok in het aan Furia zo eigen artistieke kader. Na de prachtige affiche was ook het informatieve programma een streling voor oog en hand. Op het gelijkvloers, boekhandel en auteurs klaar om feministische literatuur te verkopen en te signeren. In de helix en op de eerste verdieping tentoongestelde werken die de zichtbaarheid van LBGTI-personen in de openbare ruimte en gangbare mythes rond verkrachting bevroeg en doorprikte.

Tijdens het slotdebat vroeg Furia, eén jaar na #MeToo, om actie. Sekseongelijkheid moet worden aangepakt want voedingsbodem voor het wijdverbreide seksueel grensoverschrijdende gedrag en de rechten van alle vrouwen moeten verdedigd. Maar Furia pleitte vooral voor een sectorspecifieke #MeToo-cao. Een #MeToo-cao laat immers toe om verder te gaan dan het bestaande wettelijk kader en zet werkgevers aan om een beleid te ontwikkelen, aangepast aan de sector.

De 47ste Vrouwendag en de vraag naar een #MeToo-cao kreeg heel wat aandacht in de pers:

Meer informatie:

[1] Het academisch onderzoek van Hannah Helseth focust op de beeldvorming van de strijd voor vrouwenrechten door moslims in de media.

[2] Wij noteerden alvast de presentatie van het Schaduwrapport over de Istanbulconventie op 23 november bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen als opportuniteit voor het middenveld om zijn eisen te laten horen en te wegen op het beleid.


Nieuwsberichten


Kalender

« Januari 2019 »
M D W D V Z Z
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3