Logo Printen Logo RSS logo facebook

Gender op de agenda van het Hongaars voorzitterschap van de Raad van de EU (01/01-30/06/2011)

94. Gender op de agenda van het Hongaars voorzitterschap van de Raad van de EU (01/01-30/06/2011)

Lees hieronder de belangrijkste aandachtspunten voor gender van het Hongaars Voorzitterschap van de EU en de aanbevelingen van de Europese Vrouwenlobby aan het adres van dit Voorzitterschap.

Aandachtspunten m.b.t. de situatie van vrouwen vernoemd op de webpagina "Gender equality on Presidency’s agenda"

- verbetering en acceptatie van het aangepaste "Europees Pact voor Gendergelijkheid" met het oog op een werkelijke gender mainstreaming van het beleid door het hoogste bestuursniveau. De vernieuwing van dit Pact werd reeds besproken door de High Level Group voor de integratie van de dimensie van de gelijkheid van mannen en vrouwen op 12 januari in Budapest en zal het thema uitmaken van de Vergadering van de ministers voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid op 7 maart 2011.
- vertegenwoordiging op internationaal niveau door deelname aan de VN-Commissie voor de Status van de Vrouw. Hier moeten de verantwoordelijkheden van enerzijds het Voorzitterschap en anderzijds de Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands beleid besproken worden.
- verdere uitwerking van genderstatistieken en genderindicatoren om zo een betere opvolging te kunnen doen in functie van de evaluatie in het kader van het Beijing Actie Platform. Het Europees Instituut voor Gendergelijkheid zal het Hongaars voorzitterschap hierbij ondersteunen.

Meer informatie op deze pagina van het Hongaars voorzitterschap

Aandachtspunten m.b.t. de situatie van vrouwen in het prioriteitenprogramma van het Hongaars Voorzitterschap

- vraag om aandacht voor gezinsvriendelijke maatregelen en naar het in het leven roepen van een "Europees Jaar van het Gezin"

"As a result of demographic change in our globalised world, family-friendly practices are gaining increasing attention in the Member States. Therefore, the effects of the reconciliation of work and family life on demographic trends will be highlighted. The Presidency will propose dedicating a European Year to Families."

- aanpassing van het "Europees Pact voor Gendergelijkheid" gebaseerd op de nieuwe vijfjarenstrategie voor gendergelijkheid, die op 21/9/2010 werd goedgekeurd door de Europese Commissie. Lees meer.

"One of the Hungarian Presidency’s priorities is the improvement of the European Pact for Gender Equality based on the new Strategy for the Equality between Women and men 2010-2015."

- verderzetten van de dialoog omtrent de aanpassing van de moederschapsrichtlijn. Lees meer.

"The Council will continue its work on the revision of the Council Directive on the introduction of measures to encourage improvements in the health and safety at work of pregnant workers and workers who have recently given birht or are breastfeeding."

Lees het volledige programma van het Hongaars Voorzitterschap. U vindt verwijzingen naar "gendergelijkheid" in het hoofdstukje "Social Policy" (p.42).

Lees de aanbevelingen van de Europese Vrouwenlobby aan het Hongaars Voorzitterschap.


Nieuwsberichten


Kalender

« Mei 2018 »
M D W D V Z Z
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3