Logo Printen Logo RSS logo facebook

Kamer keurt ouderschapsverlof voor lesbische meemoeders goed

51. Kamer keurt ouderschapsverlof voor lesbische meemoeders goed

De commissie Sociale Zaken van de Kamer keurde op 15/2/2011 een wetsvoorstel goed waardoor de meemoeder in een lesbische relatie net als vaders een recht op ouderschapsverlof krijgt. Volgens de huidige wetgeving kunnen enkel vaders in een heteroseksuele relatie genieten van 10 dagen vaderschapsverlof. Daardoor worden koppels van gelijk geslacht gediscrimineerd. De Ecolo-Groen!-fractie had daarom een wetsvoorstel ingediend dat het vaderschapsverlof omvormt naar een ouderschapsverlof waarvan ook de partner van een lesbische moeder kan genieten die met de biologische moeder gehuwd is of er al minstens een jaar wettelijk of feitelijk mee samenwoont.

Verschillende werkgevers kennen dit recht reeds toe. Zo is het dit recht reeds toegekend aan meemoeders bij de Vlaamse ambtenaren en bij werknemers van de Stad Brussel, het Brussels Gewest en de VGC.

Groen! en Ecolo hebben op basis van de verschillende voorstellen samen met CD&V, VLD, MR, PS en CDH aan een gemeenschappelijke tekst gewerkt. Het goedgekeurde voorstel is een echte stap vooruit, al blijft de toegang tot het verlof een beetje beperkter dan de groenen voor ogen hadden: de echtgenote, de wettelijk samenwonende partner of de partner die reeds drie jaar op hetzelfde adres als de moeder gedomicilieerd is, heeft er recht op.

Ook op het vlak van de afstamming willen Groen! en Ecolo nog stappen vooruit zetten. Eva Brems: “Vandaag kan de meemoeder enkel via adoptie een afstammingsband met het kind tot stand brengen. Die procedure duurt lang en is behoorlijk zwaar. We moeten nu ook spoedig het debat aangaan over de erkenning van het kind door de meemoeder bij de geboorte, zoals dit ook voor vaders mogelijk is. Dergelijke procedure biedt meer zekerheid voor het kind en de partners.”

Lees het volledige wetsvoorstel.


Nieuwsberichten


Kalender

« Januari 2019 »
M D W D V Z Z
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3