Logo Printen Logo RSS logo facebook

Amazone is een ’Ecodynamische onderneming’

entreprise ecodynamique - ecodynamische ondernemingAmazone kiest voor duurzaamheid. In samenwerking met inwonende verenigingen verkreeg Amazone het label van Ecodynamische Onderneming van het BIM, het Brussels Instituut voor Milieubeheer.

Sinds haar oprichting in 1995 legde Amazone al een lange weg af in de strijd voor gendergelijkheid. De voorbije jaren hebben bewezen dat de organisatie persoonlijk betrokken is bij de realisatie van deze uitdaging. Naast een gendergeoriënteerde werking besteedt Amazone ook veel aandacht aan duurzame ontwikkeling en milieuvriendelijkheid.

Daarom besloot de organisatie in 2007 haar dagelijkse gang van zaken te vergroenen, door de oprichting van de werkgroep “Duurzame Ontwikkeling” (DO). Het doel van dit initiatief was het verkrijgen van het officiële label van Ecodynamische Onderneming, uitgereikt door het Brussels Instituut voor Milieubeheer (BIM).


Het label is een officiële erkenning van de goede praktijken van milieubeheer van openbare of privéondernemingen. Het beloont hun milieudynamisme en hun vooruitgang op het gebied van bijvoorbeeld het beheer van mobiliteit, afval, energieverbruik of het rationele gebruik van grondstoffen. Dit label is gratis en richt zich tot elke onderneming in de ruime zin: groot of klein, een private of openbare onderneming, een vereniging, een non-profitorganisatie, ongeacht het activiteitendomein… voor zover de vestiging die zich kandidaat stelt in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest opereert. Meer informatie op http://www.ibgebim.be .

Groene samenwerking

In 2008 schaarden zes bewonersverenigingen zich achter het initiatief: het Archiefcentrum voor Vrouwengeschiedenis (AVG), de Nederlandstalige Vrouwenraad (NVR), Sophia, Université des Femmes, het Vrouwen Overleg Komitee (VOK) en vzw Zijn (Beweging tegen geweld).
Amazone diende begin 2009 een kandidaatsdossier in bij het BIM voor het label van Ecodynamische Onderneming. Enkele maanden later besloot de jury, bestaande uit leden van het BIM en externe milieu-experts, Amazone te erkennen voor haar groene activiteiten met het tweesterrenlabel. De officiële uitreiking van de titel vond plaats in maart 2010.
In datzelfde jaar stapten ook het Centre Féminin d’Education Permanente (CFEP) en de Conseil des Femmes Francophones de Belgique (CFFB), twee verenigingen die opereren vanuit het Amazonehuis, mee in het project.

Amazone respecteert het milieu door een ecologische houding aan te nemen in verschillende acties en ondernemingen. In 2011 lanceerde de organisatie de actie “energiebesparing”, die erop gericht is de bewoners van het Amazonehuis bewuster te laten omgaan met verlichting.

Amazone organiseert ook de dag van de “dikke truien en lange mouwen”, een dag waarop alle verwarmingen worden uitgeschakeld. Ook door over te stappen naar het Cambio-huursysteem verkleint de organisatie haar ecologische voetafdruk. In juni 2012 werd het tweesterrenlabel van Amazone vernieuwd. De organisatie ontwikkelde daarop een nieuw driejarenplan (2012-2014), boordevol duurzame en ecologische acties.

Kom meer te weten over de ecodynamische activiteiten van Amazone

Meer informatie over de duurzame projecten van Amazone kan u verkrijgen bij Barbara Verschuere b.verschuere@amazone.be DO-verantwoordelijke in Amazone.


Word mailboxbewoner bij Amazone

Word mailboxbewoner bij Amazone

Kalender

«  Januari 2019 »
M D W D V Z Z
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3