Logo Printen Logo RSS logo facebook

Amazone aanwezig op de Voorjaarsconferentie van ATGENDER

Het Amazone Informatiecentrum was aanwezig op de 2de "Spring"-conferentie van ATGENDER, de Europese Vereniging voor onderzoek, onderwijs en documentatie op het gebied van gender, die plaats vond in Utrecht van 8 tot 10 april 2011 en waarvan de keynote werd verzorgd door Donna Harraway.

Het eerste doel van deze conferentie was het versterken van de internationale en interdisciplinaire netwerking tussen gelijke kansenactoren op het terrein van gender uit de academische wereld, de vrouwenbeweging, feministische onderzoekers en mensen uit het beleid.

De conferentie werd opgebouwd rond verschillende panels en workshops. Amazone participeerde vooral in de werkgroep "Information and dissemination: infrastructures and networks Europe and beyond" en presenteerde en verspreidde hier de Engelstalige versie van de toolkit "Naar een beter begrip van Europese structuren en de Europese besluitvorming inzake gendergelijkheid: een gids voor de vrouwenbeweging in België". (Meer informatie) . De belangstelling voor deze publicatie was groot. Het European Institute for Gender Equality (EIGE) volgde alle werkzaamheden van deze werkgroep in de persoon van Jolanta Reingarde.

Andere panels waren (in het Engels):
1. Gender equality in Europe: research, politics and training
2. Postcolonial Europe: Transcultural and Multidisciplinary Perspectives
3. Travelling concepts: space, women, migration
4. Gender and new technologies: teaching the body, health, ICT and visual culture
5. Generations and gender: connecting activism and gender studies
6. Gender and public history, stories of the self, constructions of the nation
7. Gender, care & social welfare: work, migration, women & children
8. Teaching gender studies: impact/dissemination Tuning Gender Studies and Teaching with Gender Series

De conferentie bood tevens een uitstekende gelegenheid om de "8th European Feminist Research Conference" voor te bereiden. Deze "8ste Feministische Conferentie voor Genderonderzoek" zal plaatsvinden aan de CEU (Central European University) in Budapest, mei 2012.

Tijdens deze conferentie werd ook de nieuwe Raad van Bestuur verkozen. Voorzitters zijn nu, Dr. Iris van der Tuin (Nederland) en Dr. Andrea Peto (Hongarije). Tilly Vriend van Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis (het vroegere IIAV, nadien Aletta) vertegenwoordigt in deze Raad van Bestuur de vrouweninformatiecentra.

Bekijk hieronder enkele foto’s van de keynote, de workshop en de netwerking van de werkgroep "Information and dissemination: infrastructures and networks Europe and beyond".