Logo Printen Logo RSS logo facebook

Wetgeving

logo du Moniteur belge - Belgisch StaatsbladIn de rubriek ’wetgeving’ geven we een overzicht van de wettelijke maatregelen voor een beter genderevenwicht in de Belgische politiek. Daarnaast vindt u hier de voornaamste bepalingen op vlak van genderevenwicht in Europese en andere internationale verdragen, evenals de belangrijkste lopende voorstellen.


België

Belgium flag {JPEG} In België onderscheiden we twee basiswetten waarin belangrijke bepalingen zijn opgenomen die een meer evenwichtige vertegenwoordiging van vrouwen en mannen in de politiek moeten garanderen: de grondwet en het kieswetboek. De laatste jaren nam het aantal wettelijke maatregelen om het aantal vrouwen in de politieke besluitvorming te doen stijgen, sterk toe.


Europa

European Union flag Council of European Municipalities and Regions (CEMR) - logo Council of Europe - logoVerschillende organismen op het niveau van de Europese Unie hebben resoluties, verklaringen en charters uitgevaardigd om een meer evenwichtige participatie van vrouwen en mannen aan de politiek te bevorderen. Ook de Raad van Europa en de Raad van Europese Gemeenten en Regio’s namen initiatieven op dit terrein. De belangrijkste zijn opgenomen in onderstaand overzicht.


Internationaal

United Nations logo IPU logoInternationale verdragen en actiepunten voor een beter genderevenwicht in de politiek kunnen een belangrijke motor zijn voor concrete maatregelen op locaal niveau. In dit chronologisch overzicht vindt u de voornaamste internationale juridische instrumenten van de Verenigde Naties en de Interparlementaire Unie, zoals deze worden opgesomd door de Interparliamentary Union in haar publicatie "Women in politics: World Bibliography. Volume 1" van 1998.


Nieuwsberichten


Kalender

« Januari 2019 »
M D W D V Z Z
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3