Logo Printen Logo RSS logo facebook

Europese netwerken

Amazone en het Amazone Informatiecentrum is sinds 2003 actief lid van verschillende Europese netwerken: WINE, ATHENA en ATGENDER. In deze rubriek vindt u meer informatie over deze netwerken en over de activiteiten die Amazone in dit kader ontwikkelde.

Deadline 17/3/2014: theoretici en activisten ontmoeten elkaar: Spring conference van ATGENDER in Barcelona

ATGENDER organiseert traditioneel een conferentie in de lente rond onderzoek en onderwijs in vrouwen-, gender- en feministische studies. Na eerdere succesvolle conferenties in België (Brussel 2010), Nederland (Utrecht 2011), Hongarije (Budapest 2012) en Zweden (Gothenburg 2013) wordt de conferentie in 2014 in Spanje (Barcelona) gehouden. Gastvrouw is het Centrum Francesca Bonnemaison.

THEMA

Het beleid op het vlak van gendergelijkheid is het centrale thema van deze lenteconferentie. Het genderbeleid moet kritisch en creatief worden bediscussieerd door meerder actoren. Atgender wil daarom beleidsmakers, politici, mensen uit de praktijk, activisten, vertegenwoordigers van vrouweninformatiebibliotheken, onderzoekers en studenten in het domein van vrouwen-, gender- en feministische studies samenbrengen. Het moet een vruchtbare ontmoeting worden waarin het genderbeleid en zijn conceptueel kader worden herbekeken. Het is een moment om positieve alternatieven te bedenken voor zowel bruikbare definities als nieuwe beleidslijnen. Deze conferentie creëert een uitgelezen kans voor practici én theoretici om uitdagende discussies aan te gaan. Het is een moment om te reflecteren over beleid, over strategieën voor activisten en over pedagogische programma’s.

De aandachtspunten van de ATGENDER conferentie 2014 in een notendop:

  • gendergelijkheid en beleid;
  • kruisbestuiving tussen feministisch activisme en beleid inzake gendergelijkheid;
  • relatie tussen gelijkekansenactoren, feministische activisten, informatiespecialisten en academici op het terrein van genderstudies.

Zowel leden als niet-leden van ATGENDER zijn welkom! De ATGENDER-conferentie gaat door van 25 tot 27 juni 2014 in Barcelona, Spanje. Keynote speakers zijn Alison Woodward (Vrije Universiteit Brussel) en Mieke Verloo (Radboud Universiteit Nijmegen).

Oproep tot bijdragen: ATGENDER Spring Conference and General Assembly: Setting a New Agenda for the Equality Policies Deadline for proposals: March 17th, 2014, Barcelona.