Logo Printen Logo RSS logo facebook

Wat is VEGA?

Context en definitie

Context
De beperkte zichtbaarheid van vrouwen, die nochtans gespecialiseerd en professioneel zijn in hun domein, blijft een probleem, in het bijzonder voor adviesorganen en de media.

Daarom werkt Amazone, in de lijn van ‘Zeg niet te gauw, er is geen vrouw…’ dat gepubliceerd werd op vraag van de Minister van Tewerkstelling Arbeid en het Gelijkekansenbeleid en in 1998 heruitgegeven, op vraag van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen aan de ontwikkeling van een databank van vrouwelijke experten in verschillende beroepsdomeinen: politiek, economie, wetenschap, sociaal en cultureel, en van mannelijke en vrouwelijke genderexperten. Deze databank kreeg de naam VEGA, voor het Valoriseren van Experten en Aandacht voor Gender.

Deze databank zou de openbare instellingen die op zoek zijn naar specifieke profielen moeten toelaten om competente en gespecialiseerde vrouwen en (m/v) genderexperten te vinden. Daarnaast zou de databank ook de media, ngo’s, enz. die vaak op zoek zijn naar sprekers, en dus waarom geen spreeksters moeten bijstaan.

Definitie
Deze databank brengt verscheidene profielen samen uit de academische wereld, het beleid, de ambtenarij, het bedrijfskader en het middenveld. Kortom, personen die expert zijn op één of meerdere domeinen. Maar wat verstaan we onder expert?

Vrouwen met een diepgaande kennis over (een) specifiek(e) domein(en) en bereid om deze kennis te delen

Deze databank bestaat uit: vrouwelijke experten of (m/v) experten in genderkwesties,
- met een diepgaande (verwijst naar een ervaring van meerdere jaren met een zekere continuïteit);
- kennis (verwijst naar de door de persoon verworven kennis in het kader van een beroep, een opleiding of ervaring);
- over (een) specifiek(e) domein(en) (het gaat in de eerste plaats over politieke, economische, wetenschappelijke, sociale en culturele domeinen en de genderaanpak);
- en bereid om deze kennis te delen (aangezien het de bedoeling van de databank is om expertise ter beschikking te stellen, is het van essentieel belang dat de ingeschreven experten bereid zijn om gecontacteerd te worden door derden).

Nieuwsberichten


Kalender

« Maart 2018 »
M D W D V Z Z
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1