Logo Printen Logo RSS logo facebook

Wanneer Madou ‘Ma Douce’ wordt

8 september: Presentatie verkennende studies en inhuldiging Madou

Vrouwen maken op een andere manier gebruik van de openbare ruimte en het openbaar vervoer dan mannen. Dit blijkt uit twee verkennende studies van de internationale literatuur, gerealiseerd door Amazone, het kruispunt gendergelijkheid. Ze hebben andere, specifieke noden en gebruiken de openbare ruimte en het openbaar vervoer voor andere redenen. Vanuit deze conclusie formuleerde Amazone enkele beleidsaanbevelingen, en dit voor zowel de bevoegde overheden als voor vervoersmaatschappijen. Het is belangrijk dat het aspect gender in de organisatie van openbaar vervoer of openbare ruimte meegenomen wordt. Aan de hand van vier levensgrote kunstwerken nemen vrouwen uit Sint-Joost-ten-Node tijdelijk de ruimte in van het metrostation Madou. Voor deze gelegenheid werd Madou omgedoopt tot “Madouce”.

Wanneer Madou Madouce wordt, dinsdag 8 september 2015

Amazone heeft, in samenwerking met haar twee partners – de Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer in Brussel (MIVB) en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest – de resultaten gepresenteerd van dit veelzijdig project. De focus van dit project lag op twee thema’s: vrouwen & openbare ruimte en vrouwen & openbaar vervoer.
In aanwezigheid van Brussels minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Pascal Smet, en staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest van Gelijke Kansen, Bianca Debaets, werden de twee verkennende studies onthuld aan het grote publiek.
Het project werd artistiek en symbolisch beëindigd in het metrostation Madou, waar een ereplaats voorbehouden is aan vier portretten van vrouwen uit de gemeente Sint-Joost-ten-Node. Deze indrukwekkende portretten werden gemaakt door Nora Theys en representeren vier vrouwen die deelgenomen hebben aan de studie. U kan hen op het perron van metrostation Madou bewonderen.
Brussels staatssecretaris Bianca Debaets is alvast opgetogen met deze symbolische vervrouwelijking van de openbare ruimte: « Ik denk dat het een heel goede zaak is om van Madou naar Madouce te gaan. Is dit niet veel mooier? Van Simonis naar Simone. (…) Van Churchill naar Edith Cavell, de verzetsheldin die we allemaal bewonderen. »

JPEG JPEG

Korte conclusies van de verkennende studies gerealiseerd door het Documentatiecentrum Genderbeleid van Amazone

De dagelijkse vervoerspatronen van vrouwen laten zich onder andere kenmerken door het fenomeen van trip chaining: tijdens het reizen van punt A naar punt B doen vrouwen meerdere stops aan (bijvoorbeeld: van het werk, naar de bibliotheek, naar de post, naar huis). Rondetafelgesprekken met vrouwen uit Sint-Joost-ten-Node bevestigen deze conclusies uit internationaal wetenschappelijk onderzoek.
Omdat ze vaker deeltijds werken en diverse zorgtaken opnemen, reizen ze vaker buiten de spitsuren. In het kader van de zorgtaken, is toegankelijkheid voor hen een issue. Ze reizen met buggy’s, of vergezellen oudere, of behoeftige personen. Omdat ze aan trip chaining doen, mogen tickets voor hen niet te duur zijn (bijvoorbeeld gecombineerde formules). De vrouwen pleiten voor niet te volle voertuigen, omwille van het risico op handtastelijkheden. Ze hebben er ook nood aan duidelijk te weten waar ze terecht kunnen in geval van problemen.
De vrouwen pleiten voor goed verlichte openbare ruimten waar ’s avonds voldoende sociale controle is. Ze pleiten voor levende wijken, met aangename ontmoetingsplekken en schone, goed aangelegde straten en breken een lans voor meer informele contacten tussen verschillende culturen, meer solidariteit en community spirit.

Dit is een zeer korte samenvatting van de conclusies van de studies. U kan de volledige studies en de samenvattende brochures ervan downloaden via de volgende links:
- Studie Gender en openbare ruimte: Complete studie (FR) - Samenvattende brochure (FR/NL)
- Studie Gender en Mobiliteit: Complete studie (NL) - Samenvattende brochure (FR/NL)

De bronnen van deze literatuurstudies zijn consulteerbaar via onze online catalogus.

Politieke reacties

Bianca Debaets is verheugd over de verkende thema’s en stelt: « We moeten meer aanspraak maken op de openbare ruimte, aangezien we nooit mogen vergeten dat we een meerderheid vormen, meer dan 50% van de bevolking is immers vrouw (…) maar dat is niet altijd vanzelfsprekend in Brussel (…). ». De staatssecretaris heeft aangekondigd dat ze rond deze thema’s meer wil samenwerken met vrouwenorganisaties, zoals bijvoorbeeld de vzw Garance.
Brussels minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Pascal Smet, nam de studies van Amazone in ontvangst: « De openbare ruimte en het openbaar vervoer moeten toegankelijke plekken zijn voor iedereen. De ‘genderklik’ maak ik heel bewust in mijn beleid. ». Hij voegt er nog aan toe: « Ik zal de conclusies uit deze twee studies dan ook grondig doornemen en samen met de MIVB en Brussel Mobiliteit kijken welke concrete realisaties er mogelijk zijn. ».

JPEG JPEG

Amazone in de pers

Het evenement kreeg bijzonder veel aandacht in de pers. Verschillende artikels over de studies en de inhuldiging werden gepubliceerd. Ook werd een reportage van Tv Brussel gerealiseerd. Hieronder een niet-exhaustieve lijst van de geschreven artikels:

Nederlandstalige pers
-  De Standaard, “Vrouwen hebben nog altijd een avondklok”, 8/09/2015, p.16-17.
-  De Standaard, “Zin en onzin van het gebod: ‘’s Nachts gaat voor een vrouw de deur op slot”, 8/09/2015.
-  De Morgen, Ernest De Clerck, “Metrostation Madou geeft vrouwen hoop - Vier schilderijen moeten strijd voor vrouwvriendelijker Brussel beklemtonen”, 09/09/2015, p.21.
-  De Metro, “Metrostation ‘Madouce” vraagt meer aandacht voor vrouwen”, 9/09/2015, p.2.
-  De Redactie, Metrostation Madou wordt "Madouce" met vier vrouwenportretten, 8/09/2015.
-  Femma, Liesje Berteloot, “Madou wordt Madouce”, 8/09/2015.

Tv Brussel maakte een videoreportage:
-  Tv Brussel, Madou krijgt een vrouwelijke touch: ’Vele metrostations zijn vandaag onaangenaam’, 8/09/2015.

Franstalige pers
-  Le Soir, Patrice Leprince, « L’espace urbain trop macho », 9/09/2015, p.5.
-  Le Soir, « La station de métro «Madouce» met les femmes à l’honneur », 8/09/2015.
-  Le Metro, « La station de métro Madou devient « Madouce » et met les femmes à l’honneur », 9/09/2015, p.2.
-  L’Avenir, « La station Madou rebaptisée ‘Madouce’ », 8/09/2015.
-  La Capitale, « Saint-Josse: la station de métro «Madouce» met les femmes à l’honneur », 8/09/2015.
-  Flandre Info, « La station de métro Madou rebaptisée ‘Madouce’ »
-  Relais de la dépêche de Belga sur les sites du Soir, la DH, La Libre, RTL Info, La Meuse, La nouvelle gazette, la Province, Sud Info.

Foto’s van het evenement en portretten

Hieronder vindt u enkele foto’s van de portretten. U kan erop klikken om ze in een groter formaat te bekijken.

JPEG JPEG JPEG JPEG JPEG JPEG

8 september: Presentatie verkennende studies en inhuldiging Madou