Logo Printen Logo RSS logo facebook

Dossiers

Dossiers leveren gestructureerde informatie over actuele onderwerpen met betrekking tot het beleid inzake gelijkheid v/m. De context en evoluties op langere termijn krijgen hierbij bijzondere aandacht. Doel van deze dossiers: informeren over de maatschappelijke situatie van vrouwen en belangrijke gebeurtenissen uit het gelijke kansenbeleid v/m toegankelijk maken voor vrouwenverenigingen, beleidsmakers, politici, journalisten, ...

Naar het dossier "Gender en politieke besluitvorming" Naar het dossier "Wereldvrouwenconferenties en hun opvolging" Naar het dossier "Vrouwelijk ingenieur" Naar het Dossier "Diane - Empowering Female Entrepreneurs (EFE)"

Gender en politieke besluitvorming

Vrouwen hebben al sinds meer dan vijftig jaar dezelfde politieke rechten als mannen. Toch nemen ze nog steeds in mindere mate deel aan de politieke besluitvorming. Amazone wil deze evolutie op de voet volgen en informeert sinds 1999 bij elke verkiezingsronde over nieuwe kieswetgeving, campagnes, partijstandpunten en verkiezingsuitslagen, telkens vanuit de invalshoek pariteit vrouw/man in de politiek.Wereldvrouwenconferenties en hun opvolging

Logo - World Conference on Women (UN)In 1995 werd tijdens de 4de Wereldvrouwenconferentie in Beijing het ‘Platform voor Actie (PfA)’ en de "Verklaring van Peking" opgesteld. Deze Verklaring en het BPfA fungeren als het basisdocumenten voor het emancipatiebeleid wereldwijd en vormen, samen met de resultaten van de 23ste Speciale Zitting van de Algemene Vergadering, het uitgangspunt voor een vijfjaarlijkse screening van de situatie van vrouwen.


Vrouwelijk ingenieur

Logo dossier Vrouwelijk IngenieurHet tekort aan ingenieurs in België is groot. En vooral vrouwelijke ingenieurs zijn sterk ondervertegenwoordigd. Vanuit die vaststelling sloegen de K.U.Leuven, de Koninklijke Vlaamse Ingenieursvereniging, VOV – Lerend netwerk vzw en Amazone vzw de handen ineen in een poging meer technisch opgeleide vrouwen (ingenieurs en andere) op de arbeidsmarkt te brengen en een oplossing te brengen voor een aantal problemen. Het project, waarvan dit dossier de neerslag vormt, leverde verschillende praktische instrumenten op zoals een self-assessment tool en train-the-trainer pakketten.


Diane - Empowering Female Entrepreneurs (EFE)

Thema's: Economie

Logo Diane - NLIn de meeste Europese landen zijn er nog steeds minder vrouwelijke dan mannelijke ondernemers. Het Centrum voor Zelfstandig Ondernemende Vrouwen (Markant-Cezov) en de Union des Classes Moyennes (UCM) wilden aan deze situatie verhelpen. Via de projecten Diane (2002-2005) en EFE (2005-2008) onderzochten ze welke structurele aanpassingen en verbeteringen nodig zijn om het ondernemers – en dan vooral vrouwelijke ondernemers – gemakkelijker te maken. In dit dossier vindt u informatie over goede praktijken en tal van praktische tips voor vrouwelijke starters.


Stages

Amazone heeft de voorbije jaren enkele uitstekende stagiaires mogen verwelkomen in de schoot van haar equipe.


50.Bruggen bouwen tussen genderstudies en vrouwenbeweging

Amazone neemt haar rol als "kruispunt gendergelijkheid" ernstig. Wij willen daarom een aantal bruggen bouwen tussen theoretici en de vrouwenbeweging. In deze rubriek verzamelen wij artikelen die een kijk geven op actuele analyses.


Icons made by Prosymbols from www.flaticon.com is licensed by CC 3.0 BY


Nieuwsberichten


Kalender

« December 2018 »
M D W D V Z Z
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6