Logo Printen Logo RSS logo facebook

Regionale en Europese verkiezingen van 2009

parlements - parlementen - images - beeldenConsulteer hieronder het dossier over de regionale en Europese verkiezingen van 7 juni 2009 met cijfers, een analyse van de partijprogramma’s vanuit een genderperspectief, de ’stem vrouw’-campagnes, memoranda en de regeerakkoorden onderworpen aan een genderanalyse.


Algemene context

In deze inleiding schetsen wij de algemene context waarin de verkiezingen van 7 juni 2009 zich afspelen. Wij bekijken hoeveel personen er worden verkozen per regio en hoe de verkiezingen moeten verlopen op basis van recente wetgeving. Voorts nemen wij het kiesgedrag van vrouwen zelf onder loep en geven we een kijk op de politieke participatie van vrouwen aan de vooravond van de verkiezingen.


Vrouwelijke verkozenen

In deze rubriek vindt u een overzicht van cijfers van vrouwelijke verkozenen als resultaat van de regionale en Europese verkiezingen van 7 juni 2009 al dan niet in vergelijking met de verkiezingen van 1999 en 2004. De eerste 3 artikels behandelen de resultaten voor het regionale niveau. Zij geven resp. een algemeen overzicht van het aantal vrouwelijke verkozenen, van het aantal vrouwelijke verkozenen uitgesplitst naar partij en van de persoonlijke resultaten van vrouwen. Een vierde artikel behandelt de resultaten van (Belgische) vrouwen bij de Europese verkiezingen. Voor grafieken kan u terecht in het pdf-document "Resultaten van de verkiezingen 2009".


Campagnes

Verkiezingen en campagnes gaan hand in hand. Hieronder vindt u een overzicht van campagnes die ter gelegenheid van de regionale en Europese verkiezingen door verschillende actoren werden opgezet om het aantal vrouwen in de besluitvorming te vergroten. Enkele campagnes focussen zich op thema’s die vrouwen (en mannen) aanbelangen, zoals kinderopvang of de combinatie arbeid en gezin.


Memoranda

Verkiezingen zijn een uitgelezen moment om standpunten naar buiten te brengen en om eisen te bekrachtingen. Wij verzamelden hieronder de memoranda van vrouwenverenigingen en andere actoren uit het samenleving. Omdat deze organisaties werken vanuit hun veld, hebben zij een stem die niet mag ontbreken in het verkiezingsdebat.


V=M in partijprogramma’s

In dit hoofdstuk gaan wij na welke genderthema’s aan bod komen in de partijprogramma’s van de Vlaamse partijen en de Europese fracties. U vindt er eveneens de volledige partijprogramma’s van de Nederlandstalige en de Franstalige partijen.


Regeerakkoorden en mandaten 2009-2014

In deze rubriek kijken we hoe de drie gendergerelateerde aandachtspunten uit de partijprogramma’s, namelijk kinderopvang, combinatie werk-privé en de vormgeving van het gelijke kansenbeleid werden weerhouden in het Vlaamse regeerakkoord. Verder verwijzen wij naar de regeerakkoorden van de verschillende regio’s in België en bekijken wij hoe het er gesteld is met de pariteit in de verdeling van ministersposten en andere bestuursmandaten.


Nieuwsberichten


Kalender

« December 2018 »
M D W D V Z Z
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6