Projecten

Amazone ontwikkelt en implementeert projecten om genderongelijkheid te bestrijden, in samenwerking met andere spelers. Al deze projecten hebben als doel de thematiek, de strijd en de actoren die betrokken zijn bij gelijkheid te ondersteunen en te benadrukken.

Hiervoor dient Amazone subsidieaanvragen in voor projectoproepen om de benodigde fondsen te werven.

Als onderdeel hiervan hebben we samen met lokale verenigingen een feministisch festival georganiseerd om het grote publiek en andere spelers in de burgermaatschappij bewust te maken van ons werk. Een van de doelen van dit evenement is ook om de vele feministische initiatieven te bereiken die zich buiten de traditionele activistenarena ontwikkelen.

2024

Walls to remember

Na een subsidieoproep van het Instituut voor gelijkheid van vrouwen en mannen zette Amazone een street-art project op poten. Het doel? In drie Belgische steden meer vrouw op straat brengen doormiddel van kunst.


In november 2023 werd het eerste kunstwerk ingewijd in Gent. Kunstenares Alice Martha schilderde tien portretten van vooraanstaande Gentse feministen.


De andere twee kunstwerken zullen in de loop van de lente van 2024 in Namen en Brussel verschijnen.

2023

Festival ‘De Feministische Dagen’ – Tweede editie

Op 14, 15 en 16 september van 2023 werd de tweede editie van ons feministisch festival georganiseerd. Het thema van dit jaar was « Ecofeminisme ». Rond dit thema werden tal van activiteiten georganiseerd.

Op donderdag was er de openingsavond met concerten, tarotlezingen en een gezellige bar. Vrijdag en zaterdag waren gevuld met leuke workshops, informatiesessie’s, filmvertoningen en ateliers. Het festival werd een groot succes!

In 2024 zal de derde editie plaatsvinden, met als thema « huisvesting ». Tot dan!

 

Art’Mazoneprijs Anniek Snoeijs

Op 2 februari 2023 organiseerden we een tentoonstelling en preview van het fotografische werk van Anniek Snoeijs, winnares van de Art’Mazoneprijs 2022 Amazone. De Art’Mazone-prijs is een prijs die gefinancierd wordt door het fonds Vriend.innen van Amazone, dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting. De Art’Mazoneprijs van 2022 werd opgedragen aan studenten van hogescholen die een professionele bachelor in fotografie aanbieden en die een thema hebben behandeld dat verband houdt met gender of feminisme. In 2022 won kunstenares Anniek Snoeijs de Art’Mazoneprijs. Haar BLOOM-project gaat over het genezingsproces van het trauma van seksueel geweld. Om dit te vieren organiseerde Amazone een tentoonstelling van haar werk, inclusief een receptie. Haar werk werd 4 maanden lang tentoongesteld bij.

Wikipedia

In 2023 organiseerde Amazone het project ‘Wikimedian in residence’ in samenwerking met Wikimedia België. Vandaag de dag is Wikipedia een van ’s werelds grootste informatiebronnen. Het gratis online platform is een van de zeven meest bezochte websites ter wereld, met meer dan 5 miljard bezoekers per maand in 2022. Hoewel het principe van Wikipedia is dat iedereen de encyclopedie vrij kan bewerken, tonen studies aan dat de meerderheid van de Wikipedia-bijdragers nog steeds mannen zijn. Daarom werkt Amazone samen met Wikimedia Belgium (de organisatie die Wikipedia in België coördineert) om deze “genderkloof” te dichten. In maart werden bij Amazone twee workshops gehouden over “Wikidata”, een van de ondersteuningsplatforms van Wikipedia. Deze workshops werden gevolgd door twee redactiesessies, op 10 en 17 mei, waarin Amazone samenwerkte met verschillende organisaties en individuen om artikelen voor Wikipedia te maken.

2022

Festival ‘De Feministische Dagen’ – Eerste editie

2021

In januari 2021 en augustus 2021 kreeg de Franstalige versie van de Zorrola-website een laatste controle door de Franstalige medewerkster van het Amazonedocumentatiecentrum. Het platform, dat in 2020 werd gelanceerd, maakt deel uit van het expertisecentrum voor gender en menselijke waardigheid in reclame en communicatie. De Franse en Nederlandse versies kunnen nu worden geraadpleegd op https://zorrola.be

Female Symbols and Urban Space

De openbare (stedelijke) ruimte is net zo goed van vrouwen als van mannen. Maar voelen vrouwen zich er ook welkom? In 2020 voerde het Documentatiecentrum Amazone een uitzonderlijk driedelig project uit rond dit thema met de steun van equal.brussels.

Het resultaat: een nooit eerder gezien partnerschap met de artistieke en academische wereld dat het thema “(gender)diversiteit in de openbare ruimte” verder uitdiept. Het project omvatte een bibliografie, een studiedag (17/09) en een tentoonstelling (17/09 tot 31/01/2021).

Het project werd uitgevoerd onder moeilijke omstandigheden. Covid-19 betekende dat de projectleider het project in afzondering vorm moest geven. Maar dankzij digitale technologie ontdekten we nieuwe perspectieven.

Voor het eerst maakte Amazone gebruik van live streaming van het evenement via Youtube en Facebook, en van video-opnames. Zo kon de studienamiddag online en in real time gevolgd worden. Ook het gebruik van QR-codes voor het scannen van de projectresultaten, de online tentoonstellingscatalogus en bibliografieën was een primeur. Deze nieuwe werkmethoden bereiden ons voor op het post-Covid-19 tijdperk!

Het project heeft ons ook in staat gesteld om de toegankelijkheid van het Amazonehuis te herzien en, dankzij de steun van equal.brussels, aan te passen aan alle bezoekers, ongeacht hun specifieke mobiliteitsbehoeften. Een helling aan de ingang zorgt voor een gemakkelijke toegang, de picknicktafel in de tuin biedt plaats aan twee (elektrische) rolstoelen en de website bevat nu meer informatie over de locatie en de toegankelijkheid.

Scroll naar boven